IZBJEGNITE PROBLEM

Upozorenje za vozače: Uključi li se ova lampica, ne palite automobil i zovite servis

Jaguar/YouTube
08.12.2020.
u 10:41

Filtri čađi (DPF) na modernim dizelskim vozilima funkcioniraju tako da prikupljaju sitne čestice čađi koje su posljedica izgaranja goriva u motorima. Kad se nakupi dovoljna količina, filtri su programirani da u njima dođe do izgaranja čađi, a do toga dolazi u vožnji. 

Proces izgaranja je automatiziran, povećanjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filtar spaljuju se čestice u njemu. U DPF-u dolazi do (samo)izgaranja vozite li od 15 do 20 minuta u kontinuitetu iznad 2500 o/min, piše Revija HAK. 

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga neovlaštenih servisa (IGM) u kojem stoji da se preporučuje vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtra čađi.

U tim kratkim intervalima neće se aktivirati izgaranje čestica čađi. Dogodi li do zagušenja, uključit će se lampica na instrumentnoj ploči automobila. U tom slučaju odmah nazovite servis, odnosno nemojte paliti automobil. U servisu će vam vjerojatno regenerirati filtar, a ako to neće biti moguće troškovi zamjene mogu biti veći od 5 000 KM, ovisno o servisu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?