U FBiH tek nešto više od 60% djece cijepljeno MMR cjepivom

Upozorenje SZO-a: Smrtnost od ospica u porastu za 40 posto

ospice
Foto: VL FOTO
02.02.2024.
u 08:34

Upozorenje SZO-a na širenje ospica ističe žurnu potrebu za poduzimanjem mjera kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti. Roditelji, zdravstvene ustanove i društvo u cjelini trebaju poduzeti aktivne korake u promicanju procijepljenosti kako bi se zaštitila djeca i spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na zabrinjavajući porast slučajeva ospica u dijelovima SAD-a i Europe, naglašavajući da je pad procijepljenosti djece ključni čimbenik širenja epidemije, piše Večernji list BiH.

Epidemija ospica proglašena je u Rumunjskoj, dijelovima Bosne i Hercegovine te u Velikoj Britaniji, dok su ospice postale ozbiljan problem i u SAD-u. Smrtnost od ospica globalno je porasla za 40 posto prošle godine, a stručnjaci apeliraju na važnost dviju doza cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) za doživotnu zaštitu. Upozorenje SZO-a na širenje ospica ističe žurnu potrebu za poduzimanjem mjera kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti. Roditelji, zdravstvene ustanove i društvo u cjelini trebaju poduzeti aktivne korake u promicanju procijepljenosti kako bi se zaštitila djeca i spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije. U FBiH je tek nešto više od 60% djece cijepljeno MMR cjepivom.

Cijepni punktovi

U Tuzlanskoj županiji proglašena je epidemija ospica nakon oboljenja 50 djece, od kojih je dvije trećine hospitalizirano. Osim Rumunjske i BiH, situacija se prati i u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. SZO upozorava da je nužno poduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje ospica, a epidemiolozi ističu kako je niska stopa procijepljenosti ključni čimbenik za porast oboljenja i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Zavod za javno zdravstvo SŽ-a bilježi incidenciju obolijevanja od zarazne bolesti ospica (krzamak, morbile) s 5,94 na 100.000 stanovnika na području SŽ-a. Prema podacima na stranici Zavoda, od 25. do 31. siječnja aplicirane su 1532 doze MMR cjepiva u predškolskim i školskim dispanzerima JU Dom zdravlja Sarajevo i u dvama cijepnim centrima - u DZ Centar i DZ Novi Grad, lokacija Saraj Polje. Ospice u 20 posto slučajeva uzrokuju teške kliničke slike s komplikacijama, a u 80 posto prođu s laganom kliničkom slikom. U SŽ-u su 21. siječnja zabilježeni prvi slučajevi obolijevanja od ospica nekoliko djece jasličke skupine iz jednog od vrtića na području općine Novi Grad. Oboljela djeca iz tog vrtića bila su necijepljena MMR cjepivom, a jedno od njih bilo je nepotpuno cijepljeno. Sve je počelo od djeteta koje je početkom prošlog mjeseca boravilo u Živinicama, odnosno na području TŽ-a, gdje je već proglašena epidemija te bolesti. Ministar zdravstva SŽ-a Enis Hasanović kazao je da je do 31. siječnja u SŽ-u registrirano 25 oboljelih od ospica.

Stanje u TŽ-u

Od početka ove godine ospicama je zaraženo više od 100 osoba u TŽ-u, preliminarni su podaci Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Kako navode iz ove klinike, epidemija ne jenjava, a dosad je hospitalizirano više od 40 djece razne dobi. U ovoj klinici na hospitalizaciji je najmlađi pacijent starosti tri mjeseca s potvrđenim ospicama, dok su ostali različite dobi, a najčešća je dob od dvije godine. Menadžment Doma zdravlja Tuzla, zbog složene epidemiološke situacije u TŽ-u te proglašenja epidemije ospica u Tuzli i Živinicama, donio je odluku o uvođenju dodatnih zaštitnih mjera. Odlučeno je da Centar za cijepljenje Doma zdravlja Tuzla uvede nove termine za cijepljenje djece, i to subotom od 8 do 12 sati. Osim dodatnog termina, timovi će također raditi na "promociji obveznog cijepljenja djece". Obavljat će se i trijaža svakog pacijenta na prijmu u službi, dok pacijenti i pratnja trebaju imati zaštitne maske. Služba primjenjuje sve obvezne mjere vezane uz siguran boravak pacijenta u službi, kao i pratnje. Na UKC-u Tuzla iz primarnih zdravstvenih ustanova bilježi se priljev novih pacijenata koji se hospitaliziraju na Infektivnoj klinici ili Klinici za dječje bolesti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije