DOM NARODA

Upitno kada će ponovno profunkcionirati gornji dom državnog Parlamenta

'domnaroda 1'
Foto: ''
07.02.2014.
u 09:20

Dom naroda Parlamenta BiH ponovno bez kvoruma za zasjedanje, SDA nastavlja s opstrukcijama

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovno je jučer odgođena zbog nedostatka kvoruma. Kao i prošli put, ni jučer se na sjednici nije pojavilo troje od ukupno pet bošnjačkih izaslanika u ovom domu pa nisu bili stečeni uvjeti za održavanje sjednice.

Tvrdnje Genjca

Iako Halid Genjac (SDA) iz Kluba Bošnjaka tvrdi da je svih troje izaslanika opravdano odsutno zbog bolesti, neki izaslanici izražavaju otvorenu sumnju da je u pitanju opstrukcija rada Doma naroda, kako se ne bi usvojile izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH. Naime, poznato je da je SDA preko svoja tri izaslanika u Klubu Bošnjaka pokušao osporiti usvajanje ovog zakona, ali nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio da on nije štetan po vitalne interese bošnjačkog naroda ostalo je samo da ga Dom naroda potvrdi. Upravo zbog te činjenice mnogi, posebno iz RS-a, smatraju kako SDA svjesno opstruira održavanje sjednice. Nesporno je da su izaslanici Sulejman Tihić (SDA) i Hasan Bećirović (SDP) opravdano odsutni zbog zdravstvenih problema, ali spornim se smatra nepojavljivanje Nermine Kapetanović (SDA) na zadnja dva zakazana zasjedanja Doma naroda.

Iduća sjednica

Kolegij je načelno odredio datum održavanja iduće sjednice za 17. veljače, ali upitno je hoće li Dom naroda i tada imati kvorum za zasjedanje i odlučivanje. Lako se može dogoditi da ovo bude samo uvod u potpunu blokadu rada gornjeg doma državnog Parlamenta do listopadskih izbora.

U tom slučaju niti jedan zakon ili odluka koji bi eventualno bio usvojen u Zastupničkom domu neće moći biti potvrđen, a time i stupiti na snagu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije