Upravni odbor donio odluku

UNO poravnao prihode: Raspodjelom prihoda veći priliv sredstava u proračun RS

novac
Fena
04.09.2023.
u 17:34

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UO UNO) donio je odluku o privremenom poravnanju prihoda od PDV-a prema kojoj je Republici Srpskoj pripalo dodatnih 14,5 milijuna KM, a donesena je i odluka o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa za period srpanj - rujan na način da Republici Srpskoj pripada 34,4 posto, Brčko distriktu 3,55 posto i Federaciji BiH 62,05 posto.

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić je rekao kako će Republika Srpska po danas usvojenim koeficijentima imati veći priliv u proračunu Republike Srpske od gotovo jednog postotka.

- Ti koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Ta aktivnost u trećem tromjesečju je bila takva da Republika Srpska po proračunima treba ostvariti veći priliv i to smo danas uradili - dodao je Amidžić.

On je osudio sve one koji od ovoga prave političku priču, napominjući da su se koeficijenti nekada mjenjali u korist Federacije Bosne i Hercegovine i ne zato što je to stvar političkih odluka već stvar ekonomske aktivnosti.

- Ako povijesno promatrate podatke Republika Srpska uvijek ima najveći koeficijent kada je treći kvartal u pitanju. Malo me vrijeđaju zlonamjerni komentari da ono što jeste ekonomija predstavlja stvar političkih dogovora. Koeficijente dobivamo na bazi krajnje potrošnje i analize Odjela za makroekonomsku analizu, a ljudi koji se nalaze u tom Odjelu su tu od osnivanja -  rekao je Amidžić.

Inače, privremeni koeficijenti usvajaju se četiri puta godišnje i to za svako tromjesečje posebno, a kasnije se, na bazi analiza rade poravnanja i to dva puta godišnje, javile su Nezavisne novine.

Kada se radi o raspodjeli novca od putarina, Amidžić je rekao kako još nije postignut dogovor u vezi tog pitanja te da se na računima nalazi oko 220 milijuna KM. Suština je u tome da još nema dogovora između Republike Srpske i Federacije BiH po kojim koeficijentima da se raspodjeli taj novac, a kako je rekao Amidžić, nije dobro da ta sredstva stoje.

Govoreći o izgradnji, odnosno nabavci zgrade UNO u Banja Luci, Amidžić je rekao kako je sva procedura, što se tiče Upravnog odbora UNO završena te je sramota da se to do sada nije završilo, napominjući kako je taj posao završen za regionalne centre Sarajevo, Tuzla i Mostar.

- Kad treba riješiti nešto u Banja Luci postavljaju se ta pitanja. Koliko u Banja Luci imate ozbiljnih tvrtki da imaju financijski kapacitet i imaju operativu da izgrade takve objekte. Imaju tri ili četiri i vi od koje god te tvrtke kupite objekt netko će postaviti pitanje zlouporabe i sukoba interesa - rekao je Amidžić dodajući kako je neprihvatljivo da smještaj UNO nije rješen u Banja Luci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?