Customs i Fiscalis

UNO BiH u programima Europske unije

UNO BIH
18.02.2016.
u 14:56

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, postala je korisnik programa Europske unije Customs 2020 i Fiscalis 2020, nakon stupanja na snagu Sporazuma o pristupanju Bosne i Hercegovine spomenutim programima u veljači 2016. godine.

- Inicijativu za pristupanje ovim programima pokrenula je UNO još početkom 2013. godine, koja je osim ministarstava nadležnih za sprovođenje pristupnog procesa (Ministarstvo financija i trezora BiH, Ministarstvo vanjske trovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo inozemnih poslova BiH), djelujući kao državni koordinator oba programa, finalizirala isti u dijelu koji se odnosi na državnu koordinaciju, priopćeno je iz UNO.

Korisnici programa pored UNO su ministarstva i ostali organi uprave i upravne organizacije nadležne za oporezivanje na razini BiH, entiteta i Brčko distrtikta, te ostale organizacije s javnim ovlastima, u ovisnosti od ukazane potrebe.

Programima Customs 2020 i Fiscalis 2020 su pristupile sve države članice EU, te zemlje kandidati za članstvo u EU: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska.

Programe provodi Europska komisija - DG TAXUD (Generalni direktorat za poreze i carinsku uniju EU) u suradnji sa zemljama sudionicama u programu, a obuhvaćaju razdoblje od sedam godina (1. siječnja 2014.-31. prosinca 2020. godine).

Ukupna vrijednost programa Customs  2020 za navedeno razdoblje iznosi 522 milijuna EUR, a 223 milijuna EUR za program Fiscalis 2020.

Cilj programa je unapređenje rada poreznih i carinskih sustava u Europi i suradnja između zemalja sudionica i njihovih poreznih i carinskih uprava i službenika. Suradnja će se odvijati sudjelovanjem službenika BiH u programskim aktivnostima kao što su: zajedničke aktivnosti (Joint actions): seminari i radionice, projektne grupe, bilateralne i multilateralne kontrole, radne posjete, izgradnja kapaciteta javne uprave i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije