GLASNA GLAZBA

Uništavaju li slušalice vaš sluh? Evo što kaže liječnik

17.12.2017.
u 20:30

Otorinolaringolog Robert A. Dobie kaže kako slušanje glazbe preko slušalica može utjecati na vaš sluh, ali isto tako dodaje da postoje i štetnije stvari koje mogu utjecati loše na sluh.

The Time piše kako čak 48 milijuna Amerikanaca ima problema sa sluhom, a 20 posto djece trajno izgubi sluh izlaganjem prevelikoj buci, statistika je zdravstvenih organizacija.

S obzirom da sve češće viđamo ljude kako imaju slušalice u ušima dok se voze, trče, šetaju, vježbaju, postavlja se pitanje utječe li držanje slušalica u ušima na gubitak sluha? Svakako možete naštetiti sluhu slušajući glasnu glazbu, bilo putem slušalica ili nečeg drugog - objašnjava otorinolaringolog Robert A. Dobie iz  zdravstvenog centra Sveučilišta Teksas u San Antoniju i dodaje: Slušalice i slušanje glazbe preko slušalica nisu najveći uzrok gubitka sluha. Studija koju je on proveo pokazuje kako se u zadnjih nekoliko godina smanjio broj odraslih osoba koje gube sluh, a slušalica raznih oblika i veličina sve je više i ljudi se njima sve više koriste i zato ne može s apsolutnom sigurnošću tvrditi da često nošenje slušalica može uzrokovati gubitak sluha.

- Ako slušate preglasno glazbu naravno da to može štetiti vašem sluhu, ali i drugi oblici izlaganja velikoj buci mogu uzrokovati gubitak sluha. Puno više djece ima problema sa sluhom jer su bili u blizini pucnjave nego od slušanja glasne glazbe - tvrdi Dobie. 

Pitanje je koliko glazba može biti glasna kad je slušamo preko slušalica, a da nam pri tom ne šteti sluhu. Odgovor na to pitanje, kaže doktor, teško je dati  jer nemamo svi isti sluh niti su nam svima uši jednako osjetljive. Najlakši način kako prepoznati da je glazba koju slušate preko slušalica preglasna je  sljedeći. Skinite nakratko slušalice i ako vam zvoni u ušima ili su vam zvukovi koje čujete prigušeni, znači da morate smanjiti glazbu. 

Otorinolaringolog M. Charles Liberman kaže kako je i način na koji se dosad ispitivao sluh zapravo poprilično manjkav. Kaže da su testovi za sluh jako  neprecizni, a daje i savjet kako zaštiti sluh.

- Najgore situacije za vaš sluh su one u kojima imate slušalice na preglasnim mjestima, kao što je kolodvor ili restoran u kojem je veliki metež i buka i onda vi tu buku pokušavate blokirati tako što pojačate glasnoću onoga što slušate preko slušalica.

  Dobro rješenje u takvim situacijama su slušalice koje blokiraju buku i one mogu biti od pomoći, ali isto tako treba birati kad ih koristite jer  u prometu dok vozite ili dok hodate ne smijete ih koristiti jer nećete čuti automobile oko sebe i time postajete potencijalna opasnost. 

Liječnici zaključuju da ako slušate glazbu preko slušalica i ako je jačina zvuka normalna nemate razloga za brigu, a općenito nema ni dokaza da je držanje slušalica na ušima rizično za vaš sluh. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?