Ubrzanje procedura

Unatoč digitalizaciji, neki i dalje nisu krenuli u ukidanje potvrde s CIPS-a

19.06.2024.
u 21:55

IDDEEA je ranije pozvala sva tijela, općine, gradove i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup elektroničkim web-servisima te je naglasila kako će pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektroničku razmjenu informacija

Unatoč činjenici da je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uputila poziv općinama, gradovima, kao i svim drugim tijelima koja su nadležna za pristup informacijama o prebivalištu žitelja Bosne i Hercegovine, da podnesu zahtjev za pristup web-servisima IDDEEA-e te time u prošlost pošalju redove pred šalterima na kojima se od žitelja traže tiskane CIPS-ove potvrde, još uvijek postoji određeni broj njih koji nisu započeli provedbu, piše Večernji list BiH. Građani s kojima smo razgovarali potvrdili su nam kako su pojedina tijela i ustanove od njih i dalje tražila CIPS-ove potvrde u tiskanom obliku, a takvo što za sobom povlači pitanje hoće li u skorijoj budućnosti doći do ubrzanja procesa prijave na IDDEEA-ine web-servise kako bi se u konačnici olakšao život žiteljima BiH.

Web-servisi

IDDEEA je primijenila elektroničke web-servise i omogućila elektroničku razmjenu podataka kako bi se izbjegla dugotrajna čekanja i potreba za tiskanjem CIPS-ovih potvrda. IDDEEA je pozvala sva tijela, općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup elektroničkim web-servisima te naglasila kako će pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektroničku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i učinkovitih digitalnih kanala. Ovim putem moći će se elektroničkim putem utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom tiskanih potvrda. S druge strane, postoje i svijetli primjeri u kojima su općine krenule u smjeru digitalizacije i ukidanja zahtjeva za CIPS-ove potvrde, pa je tako nedavno načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo održao sastanak s ravnateljem IDDEEA-e Almirom Badnjevićem posvećen digitalnoj transformaciji. Tijekom sastanka ključna tema bila je ukidanje zahtjeva za CIPS-ove potvrde, a ova promjena predstavlja značajan korak prema modernizaciji javne uprave i povećanju učinkovitosti pružanja usluga građanima.

Paralelno s ovim provode se i drugi procesi kojima je cilj ubrzanje procedure i izbjegavanje bespotrebnih čekanja. Badnjević je tako nedavno za Dnevnik 2 Federalne televizije kazao kako će od 1. srpnja svi žitelji Bosne i Hercegovine moći doći u regionalne urede IDDEEA-e i aktivirati svoj digitalni identitet i kvalificirani digitalni potpis.

IDDEEA BiH je od 1. lipnja ove godine započela i upisivanje elektroničkih certifikata za digitalno predstavljanje u osobne iskaznice građana Bosne i Hercegovine, a ovaj korak predstavlja, naglasili su, značajan napredak u modernizaciji osobnih dokumenata u BiH i pruža brojne pogodnosti žiteljima.

Poslovna zajednica

Osim pogodnosti koje će dobiti stanovnici BiH, digitalizacija za sobom, neizravno, otvara i prostor za snažniji investicijski zamah jer je jedan od ključnih koraka u ostvarivanju modernije, brže i jeftinije administracije koja u kraćem razdoblju može pružiti odgovor na zahtjeve svih onih koji namjeravaju u bliskoj budućnosti ulagati u BiH. Snažnu ulogu u tom procesu imat će i sudovi, a u tom kontekstu valja naglasiti kako je još prošle godine u prostorijama Općinskog suda u Travniku označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH.

Vedran Škobić, federalni ministar pravosuđa, ocijenio je tada kako je digitalizacija prijeko potrebna svim sferama života u BiH, kazavši kako ovakav pristup omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima te je riječ o jednom korak prema Uniji.

- Svi znamo da je ovakav način rada u EU zastupljen i sve se bazira na tome. Ovo su mala vrata koja mi moramo iskoristiti da u pravosuđu općenito uvedemo digitalizaciju. Ona je budućnost i treba biti put ne samo pravosuđu nego i svim drugim sferama, i u reformi javne uprave i svemu onome što se tiče građana - rekao je tada Škobić.

Digitalizacija je, ocjena je struke, proces koji će iz temelja promijeniti način na koji funkcionira javna uprava, a rezultat bi trebali osjetiti svi, od žitelja, preko poslovne zajednice pa do budućih stranih investitora u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije