Vinova loza

Unapređenje vinogradarstva u Hercegovini

17.03.2016.
u 11:00

Vinogradarstvo u Hercegovini ima dugu tradiciju te ono postaje važna grana poljoprivrede. Nažalost, veliki broj vinograda nema dovoljno kvalitetnih sorti vinove loze, posebice autohtonih. Danas je u BiH moguće nabaviti klonove samo za svjetske sorte i to iz uvoza, dok klonovi kod autohtonih sorata ili svjetskih, selekcioniranih u bh. uzgojnim uvjetima još uvijek ne postoje. Federalni agro-mediteranski zavod započeo je proces kloniranja, postupak kojim se iz populacije sorte izdvajaju trsovi (potencijalni klonovi) kod kojih se mogu uočiti pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava autohtonih sorti žilavke i blatine, piše Večernji list BiH.

Genetička selekcija

- Klonska selekcija podrazumijeva usporednu genetičku i zdravstvenu selekciju. Klonovi pojedine sorte vinove loze su potomstvo jednog trsa kod kojeg je došlo do određenih pozitivnih promjena koje su stabilne kroz dugi niz godina i čije potomstvo nakon umnožavanja cijepljenjem također zadrži ta pozitivna svojstva. Dobivaju se kroz postupak koji se naziva klonska selekcija, kaže Mladen Gašpar, jedan iz skupine stručnjaka, zaduženih za ovaj projekt. Selekcija u FAZ-u započela je 2010. na 2 autohtone sorte: žilavka i blatina. Trsove ocjenjuju kroz 3 godine na tri lokacije: Mostar (Ortiješ - vinogradi tvrtke “Hercegovinavino”), Čapljina (Višići - vinogradi tvrtke “Agroherc”) i Ljubuški (Crnopod - vinograd tvrtke “Vinogradi Nuić”). Ukupno je obuhvaćeno selekcijom 15.000 trsova žilavke i 11.000 trsova sorte blatina. Po mojoj procjeni, trsova s visokom ocjenom neće biti više od 50% od ukupnog broja ocjenjivanih (36.000). Trsovi koji su visoko ocijenjeni će se prvo ocijeniti zdravstveno, a oni koji su zdravi će se dalje istraživati kroz sljedećih 10-ak godina. U tome razdoblju treba proći kroz istraživanja više kolonskih kandidata da bi smo u konačnici dobili klon ili više njih sorte žilavka, koji su bolji od standardne sorte. U tome razdoblju treba proći kroz više faza: cijepljenje zdravih klonskih kandidata, sadnja na više lokacija u vinogradu i ispitivanja te faza priznavanja klonova i certifikacija u rasadnicima.

Vrhunske sadnice

U konačnici je rezultat sadnica klona žilavke i blatine s plavom etiketom. Danas na tržištu imamo samo standardni sadni materijal označen s bijelom etiketom, tvrdi Gašpar. Ove godine u planu imamo završiti s trogodišnjom ocjenom na svih 36.000 trsova. Svi trsovi koji skupe 10 i više bodova bit će označeni s metalnom pločicom, što znači da su to trsovi koji su kvalitetni i s njih će se moći uzimati kvalitetni pupovi za proizvodnju sadnica vinove loze. To su umatičeni trsovi s kojih se mogu uzimati pupovi za proizvodnju sadnica. Uspješno vinogradarstvo i vinarstvo se temelji na kvalitetnim sortama loze koje su dobro prilagođene pojedinim područjima i čiji je uzgoj isplativ. Isplativost uzgoja ovisi o mnogim čimbenicima, a među njima su najvažniji oni koji se odnose na uzgojna svojstva sorata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?