Neviđeni propusti

Umro 2007., a primao naknadu do 2014., pogreškom isplaćeno 92.946 KM

31.08.2015.
u 06:30

Općinske službe loše vodile način isplate novčanih primanja civilnih žrtava rata, proračuni oštećeni

Prema revizorskom izvješću koje se odnosi na Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi za prošlu godinu, transfer za civilne žrtve rata realiziran je u iznosu od 26,817.032 KM, što u odnosu na odobreni proračun od 26,900.000 KM predstavlja 99,69 posto realizacije, a što je manje za skoro 3 posto u odnosu na raniju godinu, piše Večernji list. Korisnici prava ostvaruju naknadu u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. Člankom 59. navedenog zakona uređeno je da "osnovica za obračun novčanih primanja za osobe iz članka 56. ovog zakona iznosi 70 posto od osnovice utvrđene u skladu s federalnim propisima o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Slab nadzor

Osnovica i mjesečni iznosi novčanih primanja u skladu s ovim zakonom usklađuju se na način kako se vrši usklađivanje novčanih primanja za korisnike prava prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Osnovica za obračun u 2014. godini bila je kao i prethodne godine, 586,15 KM. Realizacija sredstava treba se odvijati prema naputku o načinu isplate novčanih primanja civilnih žrtava rata i o načinu vođenja evidencija o korisnicima prava, kako je to propisano u Službenim novinama FBiH iz 2006. godine. Međutim, navedeni naputak nisu dosljedno primjenjivale općinske službe u dijelu da se sve promjene od utjecaja na ostvarivanje prava korisnika unose u bazu podataka i da se u propisanom roku od 15 dana s dokaznom dokumentacijom dostave nadležnim županijskim organima. Navedeno je utjecalo na isplatu proračunskih sredstava u iznosu od 63.554 KM korisnicima prava koja su ta prava izgubili. Od navedenog iznosa povrata sredstava, najznačajniji udio imaju Sarajevska županija s 20.240 KM ili 31,85 posto, Unsko – sanska županija s 19.110 KM ili 30,08 posto i Tuzlanska s 9589 KM ili 15,09 posto zbog čega revizori nisu mogli potvrditi da je vršen adekvatan nadzor kojim bi se onemogućile neosnovane isplate. Povrat sredstava nije vršen na način da se ista vraćaju u proračun Federacije BiH, već je vršeno umanjenje obveza prema županijama za tekući mjesec za iznos više isplaćenih sredstava u prethodnom razdoblju. Ovakav način vršenja povrata nije urađen prema propisima koji reguliraju isplate ovih prava.

Brojni propusti

Također i kod isplate ovih naknada, nakon provjere korisnika u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Ministarstva, nakon slanja popisa korisnika tijekom 2014. godine konstatirano je da je za 29 korisnika neosnovano izvršena isplata u iznosu od 106.826 KM. Najveći iznos se odnosi na korisnika iz općine Novo Sarajevo koji je umro 29.11.2007. godine, a do veljače 2014. godine istom je neosnovano doznačeno na račun 92.946 KM, 65.810 KM iz federalnog proračuna i 27.136 KM dio koji se odnosi na financiranje od Sarajevske županije, piše Večernji list. Isplate iz federalnog proračuna za korisnike koji nisu imali pravo na iste koje su izvršene u iznosu od 106.826 KM evidentirane su na poziciji 'ostala potraživanja' u Glavnoj knjizi Ministarstva. S obzirom na podijeljenu nadležnost u socijalnoj politici između FBiH i županija, kao i da je Zakonom o socijalnoj skrbi utvrđeno zajedničko financiranje naknada za civilne žrtve rada između Federacije BiH i županija, nadzorom Ministarstva utvrđeno je da su u 2014. godini određene županije kasnile u isplati naknada, neki su prvo isplaćivali dio koji je uplaćen iz federalnog proračuna, ali nije konstatirano nenamjensko trošenje ovih sredstava. U vrijeme revizije sva županijska ministarstva su u potpunosti izvršila isplatu naknada civilnim žrtvama rata za prošlu godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije