Studija

Umjetno zaslađeni sokovi mogu utrostručiti šanse za moždani udar

shutterstock
10.09.2021.
u 07:57

Glavni problem s umjetno zaslađenim pićima je to što se prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nisu, rekao je dr. Ralph Sacco

Prema Američkom udruženju za srce (American Heart Association) više od tri četvrtine pacijenata koji su doživjeli moždani udar ima visok krvni tlak, pa liječnici kažu da je najbolji način za izbjegavanje moždanog udara redovito snižavanje krvnog tlaka, koji se najsigurnije snižava pravilnom prehranom. A da bi prehrana zaista bila pravilna potrebno je, kažu liječnici, iz nje izbaciti umjetno zaslađena pića jer mogu utrostručiti rizik od moždanog udara, i to ako ih pijete samo jednom dnevno - iako se često prodaju kao zdravija opcija pićima sa šećerom.  Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Boston promatrali su kod 3.000 sudionika starijih od 45 godina dugoročni utjecaj konzumiranja umjetno zaslađenih pića, a prema njihovim nalazima, sudionici koji su pili barem jedno dijetno piće dnevno imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost za moždani udar, te tri puta veću vjerojatnost za ishemijski moždani udar . Uz to, studija je otkrila i da ljudi koji svakodnevno konzumiraju dijetne napitke imaju triput veću vjerojatnost da će razviti demenciju. 

- Glavni problem s umjetno zaslađenim (dijetnim) pićima je to što se ona prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nikako to nisu - rekao je za Best Life dr. Ralph Sacco, bivši predsjednik American Heart Association i predsjednik Odjela za neurologiju Medicinskog fakulteta Miller na Sveučilištu u Miamiju na Floridi. Prema Američkom udruženju za srce i još nekoliko velikih studija, sva se gazirana pića povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa tipa 2, srčanog udara i vaskularne smrti, uz moždani udar i demenciju. Ipak, objasnio je Sacco, nije ih dobro jednostavno zamijeniti s 'dijetnim' bezalkoholnim pićima jer je za zdravu prehranu i zdravu tjelesnu težinu važno ograničiti i dodane šećere i umjetna sladila, pa liječnici sve više potiču pacijente da piju vodu, mlijeko s niskim udjelom masti i druga pića bez umjetnih zaslađivača.

Ključne riječi
sok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije