Rast AI-ja je očit i on bi itekako mogao utjecati na BDP u budućnosti

Umjetna inteligencija sve prisutnija i u BiH, rješava mnoge poslovne probleme

22.06.2024.
u 19:40

Euforija vezana uz razvoj umjetne inteligencije uvelike je povećala cijene tvrtki povezanih s tim procesima, pa je tako Nvidia premašila vrijednost od nevjerojatnih 3200 milijardi dolara, a skok od početka godine iznosi čak 170 posto, piše Večernji list BiH.

Koriste ga vlade

Umjetna inteligencija neosporno stvara nove poslovne vrijednosti, a do 2030. godine će gotovo polovina ekonomskih koristi koje očekujemo do tada biti rezultat poboljšanja umjetne inteligencije koji bi mogao povećati BDP u Europi otprilike za 10 posto. U našem dijelu Europe AI asistente već uvelike koriste vlade Albanije i Grčke, a on im omogućuje brz i učinkovit pristup informacijama o javnim uslugama. I tvrtke i u BiH koriste alate za umjetnu inteligenciju, neke proizvode i svoje, a sve da bi unaprijedili poslovanje. - Automatizirajući zadatke i djelujući kao istinski "kopilot", umjetna inteligencija omogućit će ljudima da se usredotoče na važnije aktivnosti kako bi postigli više. To bi tijekom desetljeća moglo povećati globalni bruto domaći proizvod za 7 posto i pomoći neutralizirati očekivani pad radno sposobnog stanovništva Europe od 14,8 milijuna ili 6 posto do 2030. godine. Zimo.hr piše da iz perspektive zaposlenika umjetna inteligencija povećava mogućnost napretka u karijeri. - Nedavni Work Trend Index ističe nedostatak kvalificiranih zaposlenika i značajne mogućnosti napredovanja za one koji steknu vještine povezane s umjetnom inteligencijom. Iako 66 posto lidera neće zaposliti nekoga bez vještina povezanih s umjetnom inteligencijom, samo 39 posto zaposlenika bilo koje tvrtke prolazi trening korištenja umjetne inteligencije, koji tijekom ove godine planira ponuditi tek 25 posto tvrtki. Ti podaci rezultiraju samostalnom edukacijom profesionalaca - navedeno je. A kakvo je stanje u BiH? U Bosni i Hercegovini umjetnom inteligencijom se bavi nekoliko institucija i organizacija, tvrdi sam AI. Organiziraju se i konferencije kako bi se pristupilo istraživanju, primjeni i razgovoru o perspektivama razvoja umjetne inteligencije u BiH. Također, prema izvješću Boston Consulting Group, veliki broj radnika u BiH spreman je na prekvalifikaciju radi napretka umjetne inteligencije. To pokazuje rastući interes i potrebu za obrazovnim programima i resursima vezanim za AI tehnologije. U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko konkretnih istraživanja i projekata vezanih uz umjetnu inteligenciju. U BiH postoji rastuća zajednica startupa koji se bave AI tehnologijama. Neki od njih rade na razvoju chatbotova, sustava za prepoznavanje govora i drugih inovativnih rješenja - otkriva upravo umjetna inteligencija. Ovo su konkretni primjeri AI aplikacija iz BiH. Aplikaciju FotoBird je razvio 19-godišnji Kenan Mahmutagić iz Bosanske Gradiške. FotoBird koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje ptica diljem svijeta, što olakšava ornitolozima i ljubiteljima ptica da identificiraju vrste koje promatraju.

Stručnjaci iz BiH

Bloomteq AI Institut, osnovan početkom 2024. godine, radi na razvoju različitih AI rješenja. Jedan od njihovih projekata uključuje primjenu AI u farmaceutskoj industriji za ubrzanje proizvodnje lijekova i predviđanje novih kombinacija lijekova. Također Znanstveno-istraživački institut Blum u Sarajevu fokusira se na primjenu umjetne inteligencije u različitim industrijama, uključujući zdravstvo, energetiku, obrazovanje i proizvodnju. Njihov cilj je da AI tehnologije unaprijede procese i povećaju produktivnost. Ovi primjeri pokazuju kako se AI tehnologije mogu primijeniti u različitim sektorima i kako doprinose inovacijama u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije