Umjesto nekadašnjih 400.000, za vodne objekte u HB županiji čak 700.000 maraka

10.06.2023.
u 16:17

Vlada Hercegbosanske županije sufinancirat će i ove godine važne projekte iz područja vodoprivrede u svojim jedinicama lokalne samouprave, za što je u županijskome proračunu izdvojeno 700.000 KM, piše portal Večernjeg lista BiH.

Javni poziv

Nakon što je na posljednjoj sjednici Vlada dala suglasnost županijskom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na program utroška sredstava kapitalnih transfera “Potpore općinama – vodoprivreda”, Ministarstvo je objavilo poziv za sufinanciranje projekata iz područja vodoprivrede na području HBŽ-a. Pravo na podnošenje prijave na javni poziv imaju jedinice lokalne samouprave – općine Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar te Grad Livno. - Program definira način raspodjele proračunom utvrđenih sredstava, a on se temelji na visini, odnosno postotku ukupne uplate posebne i opće vodne naknade u 2022. godini svake općine i grada u županiji. Ukupni prihodi od uplate vodnih naknada u prošloj su godini iznosili 394.982,30 KM. Od toga je u Livnu uplaćeno 156.830,78 KM, u Tomislavgradu 131.721,87 KM, Kupresu 47.545,31 KM, u Glamoču 25.518,33 KM, Bosanskom Grahovu 4521,59 KM i Drvaru 28.844,42 KM. Svi oni mogu se prijaviti s jednim ili više projekata, s tim da ukupni iznos ne prijeđe visinu sredstava koje će, prema kriteriju raspodjele proračunskog iznosa od 700.000 KM, dobiti – objašnjava Nikola Perković, pomoćnik županijskog ministra za šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu.

Prema tom ključu i kriteriju raspodjele, Livno će za sufinanciranje izgradnje svojih vodnih objekata na raspolaganju imati 277.940,42 KM, Tomislavgrad 233.441,62 KM, Kupres 84.261,29 KM, Glamoč 45.224,38 KM, Bosansko Grahovo 8013,30 KM i Drvar 51.118,98 KM. Županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sufinancirat će 70 posto od ukupne vrijednosti prijavljenog projekta, a preostalih 30 posto osigurat će korisnici (Općina/Grad) vlastitim ili sudjelovanjem iz nekih drugih izvora financiranja. Vrlo je širok spektar vodnih objekata koje će se na ovaj način sufinancirati u jedinicama lokalne samouprave HBŽ-a. Primjerice, tu spadaju nasipi, korita vodotoka, odvodni kanali, odvodni tuneli, brane s akumulacijama, odvodna kanalna mreža, objekti za vodoopskrbu, vodozahvati, bunari, kaptaže, vodospreme i cjevovodi, crpne stanice, dovodna i razvodna mreža, kolektori za prijam i transport otpadnih voda, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda...

- Nekad je iznos za raspodjelu bio 400.000 KM, sad je narastao na 700.000 KM. Kako je javni poziv još uvijek aktualan, načelnici zovu, raspituju se jer sve su to iznimno važni projekti za svaku lokalnu sredinu – ističe Perković.

Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić imenovat će povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija iz javnog poziva, koje će provjeriti jesu li oni ispunjeni i o tome dostaviti zapisnik Ministarstvu. Ministarstvo će županijskoj Vladi dostaviti prijedlog odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava za sufinanciranje projekata lokalnih zajednica, za one projekte koji su ispunili uvjete iz javnog poziva. Nakon odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava s korisnicima će se sklopiti ugovori. Rok za podnošenje prijava na javni poziv je najkasnije do 15. lipnja do 14 sati, piše portal Večernjeg lista BiH.

Za veterinarstvo 120.000 KM

Vlada HBŽ-a je dala suglasnost županijskom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i za provedbu programa “Subvencije za veterinarstvo” u vrijednosti od 120.000 KM. Prema riječima Dubravke Puđe, načelnice Odsjeka veterinarstva u županijskom Ministarstvu, ta su sredstva predviđena za četiri namjene: provođenje mjera za otkrivanje, sprječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, naknada štete vlasnicima bolesnih životinja za koje je naložena mjera uklanjanja (eutanazije), financiranje provedbe sustava samokontrole u objektima koji proizvode hranu životinjskog podrijetla, namijenjenu prehrani ljudi putem javne potrošnje i objektima koji proizvode hranu za životinje te sufinanciranje troškova osnivanja i opremanja higijenskog servisa i skloništa za napuštene životinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije