Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Umjesto Hrvata, u Srebreniku za predsjednika Općinskog vijeća izabran Bošnjak

28. prosinca 2016. u 07:00 0 komentara 4519 prikaza
xxx


Ante Marković jedini je Hrvat koji je izabran kao vijećnik u novi sastav Općinskog vijeća Srebrenika, nedaleko Tuzle, čime predstavlja oko 2000 tamošnjih Hrvata od ukupno 39.000 stanovnika. On je u Općinsko vijeće izabran s neovisne liste vijećnika te je, s obzirom na to da je jedini Hrvat u toj instituciji, po sili zakona i jasnih propisa trebao postati predsjednik Općinskog vijeća. No, to se nije dogodilo, nego je na čelo Općinskog vijeća zasjeo dužnosnik SDA Ibrahim Zukić. Na to je sve domaće i međunarodne adrese upozorio odvjetnik Damir Alić iz Tuzle zastupajući privatnog poduzetnika Antu Markovića, od Ureda visokog predstavnika, američkog Veleposlanstva..., no odgovora na taj potez ipak nije bilo. Posebno ne iz Općinskog vijeća koje je bilo dužno ispoštovati i same odredbe Statuta Srebrenika.

SDA ignorirao zahtjev

“U tom smislu sam u pisanoj opomeni, upućenoj Općinskom vijeću i načelniku, iznio kronologiju kršenja načela konstitutivnosti naroda. Naime, 19. studenoga 2016. održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća (OV) općine Srebrenik na kojoj je izvršen izbor predsjednika OV-a Srebrenik, na nezakonit način suprotno Statutu Općine Srebrenik od 31. kolovoza 2008. godine, suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH 49/06”), suprotno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, suprotno Ustavu BiH, suprotno međunarodnim pozitivnim pravnim propisima, standardima i praksi Europskog suda za ljudska prava”, naveo je u javnome dopisu odvjetnik Alić. Pri tome je objasnio kako su obvezne pravne norme o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini flagrantno prekršene na sjednici Općinskog vijeća općine Srebrenik održanoj 19.11.2016. godine, “tako što je, umjesto jedinog legitimno izabranog predstavnika hrvatskog naroda - vijećnika Ante Markovića, na mjesto predsjednika Općinskog vijeća Srebrenik izabran vijećnik Ibrahim Zukić”. 
Odvjetnik je zatražio angažiranje OHR-a, američkog Veleposlanstva, Misije OESS-a.

Informirano Tužiteljstvo

“Svjesno propuštajući da vijećnika Antu Markovića izaberu na mjesto, koje mu po Ustavu i zakonu pripada, jedno ili više osoba Općinskog vijeća Srebrenik su svjesno počinili jedno ili više kaznenih djela propisanih kaznenim zakonodavstvom Federacije i kaznenim zakonodavstvom BiH, o čemu će odluku donijeti nadležno Županijsko tužiteljstvo ili Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine”, objasnio je odvjetnik. Zbog tih nezakonitosti, kao punomoćnik, odvjetnik je pozvao Općinsko vijeće da u roku od 10 dana poduzme mjere, no to se nije dogodilo. 
“Kršenjem navedenoga načela konstitutivnosti, nije nanesena samo šteta vijećniku Anti Markoviću, nego svim građanima općine Srebrenik, Tuzlanske županije, ali BiH. Posljedice koje mogu nastupiti zbog kršenja osnovnog ustavnog načela su nesagledive i te posljedice se tiču interesa sva tri konstitutivna naroda i ostalih”, navodi odvjetnik Alić. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.