Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Umjesto Doljana birajte GP Crveni Grm, Zvirići...

07. lipnja 2019. u 12:30 0 komentara 521 prikaza

S obzirom na to da nam je sve bliži početak godišnjih odmora i ljetovanja koje bosanskohercegovački građani najčešće provode u susjednoj Hrvatskoj ili Crnoj Gori, vrlo često se susreću s gužvama. S druge strane, tu je i značajan broj onih koji iz inozemstva dolaze kako bi godišnji odmor proveli u BiH, piše Večernji list BiH.

Tako nije rijetkost da se na pojedinim graničnim prijelazima na izlazu iz BiH čeka i po nekoliko sati. Kako bi bar na neki način smanjili agoniju čekanja na graničnim prijelazima, izdvajamo nekoliko korisnih savjeta.

Na koji prijelaz ići?

Kako bi izbjegli gužvu i smanjili čekanje na graničnim prijelazima u BiH, prvenstveno je potrebno koristiti rute koje i nisu toliko poznate, kao i međunarodne granične prijelaze.

Granični prijelaz koji je najaktualniji među bh. građanima, ali i onima koji prolaze kroz BiH na putu do Jadranske obale, svakako je granični prijelaz Doljani. Ipak, ovaj granični prijelaz poznat je po gužvama i višesatnim čekanjima, posebice vikendom, kad su zadržavanja znaju biti dulja i od tri sata.

Drugi granični prijelaz koji je otvoren za međunarodni promet jest, također, bh. građanima dobro poznat Gabela Polje. Istina, malo je teže doći do ovog GP, ali su gužve puno manje nego na GP Doljani. Kako bi došli do ovog prijelaza, potrebno je na raskrsnici prije ulaska u Čapljinu, na magistralnoj cesti M-17, skrenuti u središte grada te na drugom kružnom toku izaći prema mjestu Gabela. Druga opcija je da ne skrećete s magistralne ceste M-17 do naselja Višići te da prije mosta na rijeci Krupi skrenete desno za naselje Gabela te nastavite za GP Gabela Polje. Najfrekventniji granični prijelaz je Ivanica (na putu Trebinje - Dubrovnik), a savjetuje se i korištenje ostalih alternativnih graničnih prijelaza: Zvirići, Crveni Grm, Trebimlja i Orahov Do. Na sjeveru zemlje najfrekventnije je na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška (u obama smjerovima). Alternativni prijelaz koji se preporučuje je Bosanski Šamac, a može se koristiti i prijelaz Donja Gradina - Jasenovac.

Kada je pak riječ o graničnim prijelazima s Crnom Gorom, najfrekventniji promet je na graničnim prijelazima Hum (na ulasku u BiH, zbog raftera koji iz Crne Gore dolaze u BiH), Deleuša i Zupci. Za Crnu Goru nema alternativnih prijelaza, a gužve su očekivano najveće u danima vikenda, zbog čega bi svi koji žele u Crnu Goru dobro trebali pratiti stanje na cestama i gužve na prijelazima.

Iz BIHAMK-a savjetuju građanima koji tijekom ljeta namjeravaju putovati izvan zemlje ili iz inozemstva dolaziti u Bosnu i Hercegovinu da za sve informacije kontaktiraju dežurnu službu na broj 1282 te da koriste kamere koje emitiraju uživo s većine graničnih prijelaza kako bi se izravno uvjerili u stanje i eventualne gužve.

Provjera dokumenata

Također, preporuka građanima je da izbjegavaju dolazak na granične prijelaze u jutarnjim satima jer su tada najveće kolone te da prije putovanja obvezno provjere valjanost putnih isprava kako ih na granicama ne bi dočekala neugodna iznenađenja. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.