prati se situacija

Umjerena vjerojatnost pojave koronavirusa u BiH

Fena
30.01.2020.
u 16:21

Što se tiče testiranja, Čerkez je kazao kako BiH ima mogućnost dijagnosticiranja koronavirusa, ali još uvijek nije pronađen lijek.

Europski Centar za kontrolu zaraznih bolesti ocijenio je kako postoji umjerena vjerojatnost pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, ali ukoliko se pojavi, naš cilj je sprečavanje širenja te bolesti - kazao je danas pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Istaknuo je kako je prema jučerašnjim informacijama 6.650 osoba dosad obljelo od koronavirusa, 90 posto iz Kine, 20 posto oboljelih imaju težu kliničku sliku te kako je smrtnost dva posto. Dodao je da u 15 zemalja izvan Kine postoje oboljeli od virusa, a da je u Europi evidentirano devet slučajeva.    

Što se tiče testiranja, Čerkez je kazao kako BiH ima mogućnost dijagnosticiranja koronavirusa, ali još uvijek nije pronađen lijek.

Danas je održano niz sastanaka s predstavnicima ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Granične policije BiH te svim županijskim zavodima za javno zdravlje. Također, u BiH postoji određeni broj tvrtki u kojima rade ljudi iz Kine te je Čerkez naglasio kako su već poduzeli mjere nadzora i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH predložilo izbjegavanje nepotrebnih putovanja u Kinu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je da svi građani moraju povesti više računa o osobnoj higijeni te da su pranje ruku i zaštita od kašlja i kihanja najefikasnije mjere u sprečavanju širenja virusa.

- Cjepiva još uvijek nema, dok se pronađe, imamo osnovne mjere za sprečavanja širenja bolesti - poručio je Pehar.

Šef Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH Sanjin Musa naglasio je kako od početka prate situaciju u vezi koronavirusa te da su napravili smjernice i informacije za zdravstvene djelatnike, putnike te procedure za nadzor nad putnicima.

Predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo istaknuo je da Savjetodavni odbor WHO za izvanredne situacije trenutno zasjeda u Ženevi te da u narednim satima očekuje daljnje odluke i preporuke za borbu protiv širenja te zaraze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?