Tomislavgrad

Umirovljenici protiv procedure o propisivanju lijekova

lijekovi
15.06.2016.
u 17:56

U Domu zdravlja Tomislavgrad odnedavno je uvedena procedura da se za određene lijekove mora imati rješenje za lijekove od Povjerenstva Zdravstvenog zavoda za socijalno osiguranje Hercegbosanske županije.

Ta birokratska procedura, koja prvo ide od pacijenta zamolbom prema sjedištu Zavoda u Livnu te se vraća poštom nazad u Tomislavgrad, nakon čega pacijent ide liječniku koji će propisati sporni lijek je u dobrome iritirala tomislavgradske pacijente, posebno umirovljenike koji su se za ovo "maltretiranje“ putem medija javili otvorenim pismom.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije su istaknuli kako su povod uvođenja Povjerenstva za lijekove unutar zavoda upravo utvrđene nepravilnosti o neracionalnom propisivanju istih s Pozitivne liste lijekova Hercegbosanske županije od strane liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a što je dovelo do povećanja potrošnje sredstava namijenjenih za financiranje tih lijekova.

Radi kontrole potrošnje lijekova s važeće pozitivne liste i neracionalne potrošnje sredstava, krajem siječnja ove godine Vlada Hercegbosanske županije na prijedlog resornog ministarstva je izvršila izmjene te ustrojila novi način propisivanja za pojedine lijekove uz imenovanje Povjerenstva za lijekove kao ovlaštenog tijela Zavoda za reguliranje načina propisivanje lijekova.

Odluka o imenovanju Povjerenstva je, kako navode iz Zavoda, donesena radi učinkovitije kontrole potrošnje sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja namijenjenih financiranju lijekova s važeće Pozitivne liste lijekova Hercegbosanske županije.

Ovom odlukom obuhvaćene su četiri skupine lijekova i to lijekovi za liječenje šećerne bolesti, lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe – antitrombolitici, lijekovi koji djeluju na nervi sustav i lijekovi koji djeluju na raspiratorni sustav.

Donošenjem ovakve odluke, naglašavaju iz Zavoda, došlo je do suzbijanja naracionalne potrošnje sredstava namijenenih za financiranje nabave lijekova a imenovano Povjerenstvo radi svaki dan od 8 do 16 sati te se rješenja izrađuju u najkraćem roku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije