Postoji problem

Umirovljeni general objavio: Ovo je znak da je Rusija u problemima

31.08.2022.
u 11:56

Sadašnji i bivši dužnosnici američke obrane navode da će ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno imati problema s pronalaskom dovoljno vojnika za novi plan kojim želi ojačati rusku vojsku u nadolazećim mjesecima.

Prošlog je tjedna ruski čelnik potpisao dekret kojim se naređuje povećanje ruske vojske za 137.000 vojnika, s ciljem povećanja raspoloživog borbenog osoblja s 1,01 milijuna na 1,15 milijuna.

Taj bi dekret trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, no njime se ne precizira kako bi se mobilizacija trebala provesti. Ipak, dužnosnici Penatgona i bivši američki general su sumnjičavi po pitanju ostvaranje ovog cilja.

“Malo je vjerojatno da će im to uspjeti jer Rusija ni povijesno gledano nije ostvarivala ciljeve u pogledu osoblja i jačine. Ako pogledate Oružane snage Rusije prije invazije, vidjet ćete da su već imali manjak od 150.000 vojnika”, naveo je američki dužnosnik u ponedjeljak.

Prije nego što su ruske snage napale Ukrajinu krajem veljače, oko četvrtina osoblja bili su vojni obveznici, a ostatak su bili profesionalni vojnici, rekao je dužnosnik, dodajuči da je Putin općenito radije koristio profesionalne vojnike u ratovima nego ročnike.

“Javno priznanje da postoji problem”

Rusija je već počela mijenjati pravila o regrutaciji kako bi povećala vojsku pa je tako smanjila i dobnu granicu za regrutaciju i povukla je i osobolje iz zatvora, dodao je dužnosnik.

Rusija obično ima oko 900.000 aktivnih vojnika, što je znatno manja brojka od 3,5 milijuna koliko je Sovjetski Savez imao na vrhuncu tijekom Hladnog rata.

Umirovljeni general pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi, rekao je za DW News u utorak da je ruska potraga za povećanjem broja vojnika “javno priznanje da postoji problem”.

“To je broj koji nikada neće dostići. Kladio bih se u velike novce da nema nema 137.000 Rusa koji bi se pridružili ruskoj vojsci”, rekao je general.

“Rusi nemaju ljude koji žele ići u ovaj rat”

“Postoji veliki problem s osobljem u Rusiji, što je nešto što ne bih rekao prije nekoliko mjeseci. Jednostavno nemaju ljude koji žele ići u ovaj rat”, dodao je.

Hodges je rekao da ako Rusija nekako uspije postići ovaj cilj regrutacijom, proći će mjeseci prije nego što se vojnici uopće mogu pojaviti na bojištu s odgovarajućom obukom ili opremom.

Prošlotjedni dekret došao je dok se ruske snage i dalje suočavaju s problemima i trpe teške gubitke na bojnom polju u Ukrajini. Nedavne procjene Pentagona govore da je do 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno tijekom rata. Nekoliko ruskih generala i viših časnika također je ubijeno u borbama, piše Insider. U međuvremenu je Ukrajina najavila veliku vojnu protuofenzivu na jugu Ukrajine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?