PONOVNO ĆE ODLUČIVATI

Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić

21.06.2021.
u 12:19

Izvanraspravno vijeće Zagrebačkog županijskog suda sucu istrage vratilo je na ponovno odlučivanje odluku o određivanju istražnog zatvora Zdravku i Zoranu Mamiću. Sudac istrage prije desetak dana nije prihvatio prijedlog Uskoka da se braći Mamić, koji su u Bosni i Hercegovini, odredi istražni zatvor jer su osumnjičeni za davanje mita u aferi oko osječkih sudaca.

Uskok je tražio da im se odredi istražni zatvor, no sudac istrage prihvatio je argumentaciju obrane prema kojoj Zdravko Mamić već ima određene istražne zatvore u drugim predmetima, a i za njim i za njegovim bratom je raspisana međunarodna tjeralica. Tužiteljstvo se pozivalo na odluku Vrhovnog suda prema kojoj u isto vrijeme može egzistirati više istražnih zatvora ako su osobe nedostupne hrvatskom pravosuđu.

S obzirom na to da je izvanraspravno vijeće ukinulo odluku suca istrage, on će ponovno morati odlučivati o određivanju istražnog zatvora braći Mamić. Odluka o određivanju istražnog zatvora preduvjet je da Hrvatska ponovno zatraži izručivanje braće Mamić. Što se tiče ostalih osumnjičenika u toj priči, odbijene su ostale žalbe pa tako Drago Tadić i sudac Zvonko Vekić ostaju u Remetincu, a sudac Darko Krušlin u nastavku postupka branit će se sa slobode.

Što se tiče suca Ante Kvesića, potvrđena je odluka o njegovu istražnom zatvoru, no kako je njemu istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, kada predsjednik Županijskog suda u Osijeku protiv njega pokrene stegovni postupak i udalji ga s dužnosti, prestat će okolnosti zbog kojih mu je istražni zatvor određen te će i on biti pušten da se brani sa slobode.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?