prijedlozi

Ukidanjem nameta zarada tvrtki veća od 20 milijuna KM

Građevinski radnik
Marijan Susenj/PIXSELL
17.03.2015.
u 09:20

Udruga poslodavaca FBiH traži da se u roku od 180 dana od formiranja nove vlasti ukinu deseci nepotrebnih zakona koji opterećuju razvoj gospodarstva.

Smanje i ukidanje nameta

Tih spornih zakona, kako napominju poslodavci, ima na svim raznima državne, entitetske, županijske i općinske vlasti, a njima se reguliraju razni parafiskalni nameti, kao što su naknade (vode, šume, požari, prirodne nepogode, ceste, frekvencije, kontrola namirnica, izdavanje odluka, korištenje zemljišta, isticanje reklama, uređenje građevinskog zemljišta...), pristojbe (isticanje tvrtke, kontrola kvalitete, kontrola prilikom izvoza ili uvoza, izgradnja atomskih skloništa, korištenje cesta, razvoj turizma...), komunalne naknade... Poslodavci traže da visina ovih nameta bude ekvivalentna iznosu troškova održavanja i unapređenja upotrebnih svojstava dobara, za čije korištenje se plaćaju. Prema njihovu prijedlog, oni bi se trebali plaćati u slučaju korištenja dobra od općeg interesa ili usluga državne administracije. No, u praksi je situacija potpuno drukčija. “Sve razine vlasti, od općine do države, uvode ove namete kada im treba i koliko da bi “ispeglale” proračunske deficite, ne vodeći pri tome računa o stvarnim potrebama i ekonomskoj snazi obveznika plaćanja.

Milijunske uštede

Time se pokazuje točnost tvrdnje da sustav javnih prihoda nije utemeljen na znanstvenim principima, nego na osnovi političkog kompromisa, zbog zadovoljavanja potrebe da se pronađu novi izvori za financiranje javnih rashoda”, stoji u zahtjevu koji je Udruga poslodavaca FBiH uputila institucijama vlasti. Smatraju da je potrebno napraviti pregled svih parafiskalnih nameta od općinske do državne razine, pojedine namete smanjiti, a pojedine ukinuti. Traže izmijene obveze plaćanja pojedinih nameta u skladu s načelom koristi. Oni su izračunali kako bi izravna korist od provedbe ovih mjera bila ušteda poslodavcima veća 15 - 20 milijuna maraka, dok bi neizravna korist mogla biti mnogo veća. Smanjenje i ukidanje raznih parafiskalnih nameta imala bi i poticajni karakter, a izravno bi utjecala i na smanjenje javne potrošnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije