Presuda donesena još 2013. godine

Ukidanje cenzusa nositeljima odličja razmatrat će se po skraćenom postupku

05.02.2017.
u 07:00

Federalno ministarstvo branitelja i invalida Vladi FBiH dostavilo je nacrt zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji koji bi Vlada trebala razmatrati po skraćenom postupku kako bi isti što prije bio upućen u parlamentarnu proceduru. Nacrtom je obuhvaćena izmjena samo jednog članka, točnije, riječ je o ukidanju dohodovnog cenzusa uvedenog još 2010. godine.

Ustavni sud

Iako je Ustavni sud još 2013. donio presudu da uvođenje cenzusa u zakon 2010. godine, tj. izmjena članka zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, nije u skladu s Ustavom FBiH, nužno je bilo usuglašavanje s Ustavom. Dakle, ono što je najvažnije za korisnike prava jest to što se nacrtom briše članak 5.a zakona kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak na temelju ratnog priznanja ili odličja. Bez obzira što je presuda donesena prije četiri godine, oštećeni zakonom iz 2010. još uvijek nisu ostvarili svoje pravo i čekaju navedenu izmjenu.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije