MOSTAR:

Udruženja građana traže izmještanje koridora Vc

MOSTAR
05.11.2016.
u 09:42

Udruženje građana “Carski vinogradi”, Udruženje RVI Mostar Jugoistok, te građani južne zone grada Mostara – Blagaj, Malo Polje, Ortiješ, Kočine, Opine obratili su se otvorenim pismom Svjetskoj banci, Europskoj investicijskoj banci i Europskoj banci za obnovu i razvoj zbog trasiranja dijela Koridora Vc kroz južnu zonu grada Mostara.

– Ovim putem obraćamo vam se s molbom da nam pomognete u rješavanju problema planiranja trase Koridora Vc kroz južnu zonu grada Mostara (naselja Malo Polje, dio Blagaja, Ortiješ, Kočine, Opine) što je verificirano na sjednici Vlade Federacije BiH od 24. 6. 2016. a bez prethodne javne rasprave i bilo kakvog uključenja u odlučivanje domicilnog stanovništva spomenute zone – ističu iz navedenih udruga.

Dodaju kako navedena dionica prolazi stambenim naseljima koja čine oblast tzv. niske Hercegovine s najplodnijim poljoprivrednim zemljištem. Osim toga, upozoravaju i na važnost rijeke Bune, Blagaja, te srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka.

– Tokom 2012. godina na Zastupničkom domu FBiH usvojena trasa Koridora Vc koja prolazi okolnim brdima, grli Blagaj i nikom ne smeta. U međuvremenu je pod nejasnim okolnostima odbačena i bez konsultacija s lokalnim stanovništvom usmjerena kroz naseljeno i obradivo zemljište – podsjećaju iz udruga te napominju kako je nova dionica nekoliko kilometara duža i skuplja od stare (iz 2012.) te prema informacijama Zavoda za prostorno planiranje i uređenje Grada Mostara prelazi preko 3500 m poljoprivrednoga zemljišta za što je potrebno platiti eksproprijaciju i odštetu, dok na ranijoj trasi nema takvih troškova.

Iz udruga također upozoravaju kako bi spomenuta trasa autoceste izravno narušila krajolik i kulturno-povijesno naslijeđe, a stanovništvu oduzela egzistenciju.

Stanovnici južne zone Grada Mostara, po prvi put nakon rata ujedinjeni bez nacionalnog predznaka, zalažu se za spomenutu staru verziju Koridora Vc iz 2012. godine čemu svjedoči i peticije koju je potpisalo više od 3200 građana.

– U nadi da ćete čuti vapaj za pomoć očajnog stanovništva i podržati verziju iz 2012. te nećete dopustiti da se napravi ovaj ‘urbani i eko genocid’ te da nećete pristati financirati ovako neracionalna rješenja koja ugrožavaju prirodu, kulturu, povijest i egzistenciju jednog naroda, srdačno vas pozdravljamo i pozivamo da budete naši gosti i sami se uvjerite u istinitost naših tvrdnji – zaključuje se u otvorenom pismu Udruženja građana “Carski vinogradi”, Udruženja RVI Mostar Jugoistok, te građana južne zone grada Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?