Naslovnica Vijesti

Udarate dijete po stražnjici za kaznu? Ovo biste trebali znati

Jedan od zaključaka istraživanja je da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.
07. prosinca 2017. u 12:19 0 komentara 700 prikaza
Foto: Thinkstock

Ako za kaznu dijete udarate po stražnjici, to će itekako ostaviti traga na njihovom budućem životu. 

Pokazali su to rezultati istraživanja provedenog na 800 mladih koji su agresivniji u svom ponašanju, a fizički ih se kažnjavalo tijekom djetinjstva. Udaranje po stražnjici, šamar i slična fizička kažnjavanja "nisu izašla iz raja" već uzrokuju da se djeca tijekom odrastanja, ali i u starijoj dobi ponašaju agresivnije prema ljudima u svojoj okolini.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Texas, a sudionici istraživanja su bili mladi u dobi od 19 i 20 godina.  Jedan od zaključaka istraživanja je da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.

Jedna od pet osoba tijekom istraživanja priznala je agresivnije ponašanje prema partnerima s kojima su u vezi, a 68 posto ispitanika tvrdilo je da su doživjeli neku vrstu fizičkog kažnjavanja tijekom odrastanja.

Voditelj istraživanja, Jeff Temple, profesor psihologije na Sveučilištu na kojem je istraživanje provedeno, tvrdi da udaranje remenom ili slično, a koje ostavlja masnice na djetetovu tijelu i ono koje za posljedicu stvara ozljede zbog kojih dijete mora k liječniku, smatra se zlostavljanjem djeteta.

Ipak, istraživanje je pokazalo da nisu samo zlostavljana djeca ta koja će u kasnijoj dobi pokazivati znakove agresivnijeg ponašanja, već i djeca koju se udaralo po stražnjici, zaključak je istraživanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.