printer 3D tehnologije

Učenici u Posavini izrađuju zaštitne vizire za medicinare

08.04.2020.
u 08:35

U vrijeme kad je normalan život stavljen u stranu, kad ne radi ništa što u normalno vrijeme radi, pa ne rade ni škole, osim online, na daljinu, profesori Srednje strukovne škole u Orašju, OŠ Braće Radića u Domaljevcu te OŠ Vladimira Nazor u Odžaku odlučili su iskoristiti resurse koje imaju na korist lokalnoj zajednici. Prateći svjetske trendove, odlučili su 3D printerima izrađivati zaštitne vizire koji bi bili dostupni našim liječnicima te svima koji su na tzv. prvoj crti obrane od koronavirusa i više su izloženi mogućoj zarazi.

Doprinose zajednici

- Osim što je pandemija koronavirusa donijela promjenu načina života u posavskoj ravnici, donijela je i nešto dobro. Navela je nas u školama da upregnemo svoja znanja i vještine da bismo zdravstvenim djelatnicima, ali i ostalim dežurnim djelatnicima koji su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa smanjili rizik infekcije zbog većeg kontakta s ljudima. Uključili smo se u izradu zaštitnih vizira, prije svega, za potrebe Županijske bolnice i Doma zdravlja u Orašju. Budući da smo dobili dva 3D printera preko projekta UNDP-ja možemo odraditi ovaj posao. Planirana je izrada 150 vizira - kazala nam je v. d. ravnateljica škole Mirijam Filipović Dominković. Profesor tehničke skupine predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Alen Aljukić objašnjava da su projekt “skinuli” s Prusine originalne stranice jer imaju 3D printere njihove proizvodnje. “Prusovi zaštitni viziri prošli su test češkog Ministarstva zdravstva i zadovoljavaju sve potrebe zaštite od koronavirusa. Već peti dan proizvodimo vizire, neki strojevi rade danonoćno te smo dosad napravili više od 50 zaštitnih vizira”, kaže Aljukić.

Projekti UNDP-ja

Slijedeći primjer svojih kolega, i OŠ Braće Radića počela je izradu plastičnih zaštitnih vizira za glavu, izrađenih 3D tehnologijom. U prvoj fazi planirano je izraditi 10 vizira za potrebe medicinskog osoblja DZ Domaljevac.

Za realizaciju projekta u školi koriste opremu i materijal u STEM učionicama, opremljenih u sklopu projekta UNDP-ja “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ravnatelj Doma zdravlja Domaljevac dr. Mario Pranjić naglasio je da zaštitna oprema ovog tipa pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima, ali uz obvezno nošenje zaštitne maske ispod vizira. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije