GRUBEŠA - STEFANEK:

Ubrzati procesuiranje ratnih zločina

GRUBEŠA - STEFANEK
09.02.2017.
u 15:33

Vijeće Europe spremno je pomoći Bosni i Hercegovini u svim procesima koji se tiču vladavine zakona, ljudskih prava i demokracije, poručio je veleposlanik Drahoslav Stefanek, šef Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini tijekom današnjeg sastanka sa Josipom Grubešom, ministrom pravde Bosne i Hercegovine.

Posebnu važnost za Bosnu i Hercegovinu ima završetak procesuiranja ratnih zločina i Ministarstvo pravde BiH trenutno je maksimalno angažirano na stvaranju mehanizama za okončanje ovog procesa. “ Ministarstvo pravde BiH ima dovoljno kapaciteta, znanja i volje za sveoubuhvatno jačanje pravosuđa. Nedopustivo je da 22 godine nakon rata još uvijek imamo nezavršene predmete ratnih zločina”, istakao je ministar Grubeša naglašavajući da će “državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008. godine vrlo brzo biti promijenjena, kako bi smo što prije skinuli ovu tešku hipoteku prošlosti i efikasnije nastavili započete reforme”.

Posebnu pažnju, sudionici sastanka su posvetili pitanju retroaktivne primjene zakona pred Sudom BiH i implikacijama presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH". “Činjenica je da u zatvorima u BiH i dalje imamo osobe koje su osuđene po istom principu koji je europski sud osporio, te ovo pitanje mora što prije biti razmatrano”, istakao je ministar Grubeša.

Predstavnici Vijeća Europe, veoma značajnim su ocijenili projekt Ministarstva pravde BiH čiji je cilj deradikalizacija i ponovno uspješno uključivanje počinitelja kaznenih djela terorizma u društvenu zajednicu. Veoma bitnim je ocijenjena i uspješna finalizacija izgradnje prvog visokosigurnosnog zatvora na državnoj razini te stavljanje u funkciju Forenzičke psihijatrije Sokolac, čime je Bosna i Hercegovina izvršila sve preuzete međunarodne obveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije