osnovao je Josip Stadler 1902.

U župi Oštra Luka-Bok 2020 vjernika, broj se smanjuje zbog iseljavanja

18.09.2020.
u 19:52

Posavska župa Imena Marijina Oštra Luka-Bok okuplja 2020 vjernika iz oraških mjesta Oštre Luke i Boka. Obnovljena i u prekrasnom novom ruhu, dočekuje na misnim slavljima svoje župljane kojima iznimno znači duhovna snaga koju dobivaju dolaskom u duhovno središte tog dijela općine Orašje, piše Večernji list BiH

Ono što je manje poznato javnosti jest bogata povijest župe, budući da je sadašnja crkva jedna od prvih katoličkih crkava izgrađenih poslije Drugog svjetskog rata. Upitali smo stoga župnika vlč. Zlatka Ivkića o povijesti župe.

Župu Oštra Luka-Bok osnovao je nadbiskup Josip Stadler 1902. odijelivši od toliške župe (Tolisa) sela Bok, Bukovu Gredu i Oštru Luku. Neposredno ispred ove crkve stajala je do 1960. stara crkva, a pokraj nje bio je otvoreni zvonik s jednim zvonom. Sadašnja je crkva građena od 1958. do 1966. godine. Rađena je prema zamisli i nacrtu mons. dr. Ivana Rogića, đakovačkog kanonika, a građevinski je dio obavio dipl. ing. Ivan Damjanović (Đakovo). U tlocrtu ima oblik rimskog križa. Zvona (od 1996.) pokreću električni motori.

Crkva je 1964. dobila električno osvjetljenje. Svečanu posvetu crkve obavio je nadbiskup vrhbosanski mons. dr. Smiljan Čekada 6. srpnja 1970.

U vremenu Domovinskog rata crkva je pretrpjela veća oštećenja na kupoli i zapadnom dijelu krova te na pročelju. Temeljita obnova vanjskog dijela crkve i unutrašnjosti kupole obavljena je od 1998. do 1999., a stropa, unutarnjih zidova, podnožja oltara i oltara tijekom 2003., doznajemo od župnika.

- Ove sam godine završio veliki projekt obnove crkve, od sanacije krova, toplinskog izoliranja crkve i novog pročelja crkve te osvjetljenja naše crkve, što je beskrajno važno kada se ulazi u mjesto. Za obnovu crkve, za građevinski dio, utrošeno je 192.000 KM. Najviše su sredstava dali naši župljani, a obnovu je pomogla i županijska Vlada, kao i Općina, kazao je vlč. Ivkić te izrazio nadu da će se pronaći načina i za zaokruženje cijelog novog ruha crkve sa sakralnim vitrajima biblijskih motiva na prozorima crkve.

- Ako me pitate kako se ovdje živi u materijalnom pogledu, rekao bih, lijepo se ovdje živi. Međutim, najveći je problem, koji ne tišti samo naš posavski kraj već puno šire - smatra župnik - problem iseljavanja i smanjivanja broja vjernika. Pohvalno je što oni koji su pronašli drugi dom u zemljama Zapada povremeno dolaze i ne zaboravljaju svoje ognjište te dolaze primiti sakramente, od krštenja do vjenčanja - kaže župnik vlč. Ivkić.

U Oštroj Luci, prekoputa mjesnog groblja, sagrađena je 1987. područna crkva posvećena sv. Leopoldu Mandiću, koja je u posljednjem ratu također pretrpjela znatna oštećenja. Inače, povijest župe bilježi osam župnika koji su svaki na svoj način obilježili duhovni život tog posavskog kraja: Ambroz Mijić (1902. – 1941.), Viktor Vincens (1941. – 1945.), Petar Grgić (1946. – 1966.), Šimo Janjić (1966. – 1975.), Mato Ivkić (1975. – 1993.), Marko Hrskanović (1993. – 2001.), Bartol Lukić (2001. – 2015.) i aktualni župnik od 2015. godine Zlatko Ivkić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?