Proslava nebeskog zaštitnika sv. Mihovila u oraškom kraju

U župi Kopanice prije rata oko 1300 vjernika, danas 200-tinjak

30.09.2022.
u 17:52

Župa Kopanice pokraj Orašja proslavila je patron Sv. Mihovila arkanđela svetom misom u nazočnosti oko 350 vjernika. Župa ove godine slavi 43. obljetnicu postojanja. Misno slavlje predslavio je vlč. Marinko Filipović, župnik u Radunicama, u koncelebraciji s 19 svećenika Šamačkog dekanata, kojemu župa i pripada, kao i Toliškom arhiđakonatu, piše Večernji list BiH. 

Dvije kalvarije

Župa se za proslavu pripremala trodnevnicom. Animirao je župni zbor iz Kopanice. Na početku sv. mise novodošli župnik vlč. Vlado Jagustin pozdravio je svećenike, redovnike i cijeli Božji puk, među kojima i predstavnike iz političkog života - predsjednika Skupštine Posavske županije Blaža Župarića, predsjednika Vlade Posavske županije Đuru Topića i gradonačelnika Orašja Marijana Oršolića, ali i predstavnike policije, njih 12, kojoj je sv. Mihovil zaštitnik.

Vlč. Marinko Filipović naglasio je u propovijedi:

- Zlo na čelu s Luciferom ustraje protiv Boga. Zaštitnik župe je sv. Mihovil prikazan kako gazi Lucifera, to jest zlo. Zato naša policija ima zaštitnika sv. Mihovila koja se bori ili bi se trebala boriti protiv zla. Vi, župljani ove župe, mislim da ste u svojim mukama osjetili snagu i zagovor sv. Mihovila. Trebamo se držati pravde poput svetoga anđela Mihovila. Mi, poput sv. Mihovila, trebamo stati i zgaziti svako zlo, a ne obrnuto, da zlo uništava nas. Sa sv. Mihovilom sve možemo pobijediti - završio je vlč. Filipović.

Župa Kopanice i cijeli katolički put u istočnom dijelu Grada Orašja proživjeli su dvije teške kalvarije. U ratnom vihoru 1992. godine, od srbočetničkih hordi selo je opustošeno, okupirano, opljačkano i zapaljeno, nakon čega je uslijedio veliki egzodus mještana. Župa Kopanice prije rata imala je oko 1300 vjernika, a danas oko 200. Nova katastrofa pogodila je Kopanice 2014. godine kada se izlila rijeka Sava i poplavila cijelo selo. Tada je voda u crkvi dosegnula visinu od 315 cm. Povijest posebno pamti 1932. godinu kada se voda u ovom kraju zadržala šest mjeseci.

Nisu zaboravili rodni kraj

Ove su poplave ostavile veće duševne posljedice nego dva posljednja rata. Sve je to uvjetovalo da mladi iz ovoga kraja bježe van, no oni ipak dolaze u rodni kraj za Božić, Uskrs i na patron sv. Mihovila. Ovaj dan je i Dan policije. Istaknimo kako se u središtu mjesta nalazi i spomen-obilježje poginulima u posljednjem i Drugom svjetskom ratu. Djeca iz župe Kopanice putuju u školu u Vidovice. Ovaj se dio Posavine vrlo brzo revitalizira i obnavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije