Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U ZHŽ-u započelo istraživanje o matematičkim dostignućima učenika

21. svibnja 2019. u 12:54 0 komentara 35 prikaza

U osam osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije započelo je međunarodno istraživanje TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study).

Riječ je o međunarodnom istraživanju koje se provodi od 1995. a cilj istraživanja je praćenje postignuća učenika iz oblasti matematike i prirodnih znanosti u četvrtom i osmom razredu osnovnoškolskog obrazovanja.

U ZHŽ-u u TIMSS istraživanju, prema utvrđenom uzorku, sudjeluje osam osnovnih škola, a to su OŠ Biograci, OŠ Tina Ujevića iz Vitine, OŠ I. B. Mažuranić iz Ljubuškog, OŠ fra Stipana Vrljića iz Sovića, OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja, Prva osnovna škola iz Širokog Brijega te OŠ Franice Dall'era iz Vira kod Posušja.

Istraživanje je prvi put realizirano 1995. godine i od tada osigurava podatke o postignućima učenika svake četvrte godine.

TIMSS, kroz utvrđena područja sadržaja za četvrti razred, omogućava identificiranje kvalitete nastavnih planova i programa s oko 350 ispitnih zadataka, od čega dvije trećine zahtjeva upotrebu vještina primjene i zaključivanja.

Istraživanje ne utječu na pojedinačno ocjenjivanje učenika ili učitelja, već je njihov cilj dobivanje opće slike obrazovanja.

Ovo istraživanje u BiH provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s obrazovnim vlastima, a ono će obuhvatiti 178 osnovnih škola s 336 odjela, odnosno 6.023 učenika, iz cijele BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.