Građani pozvani na oprez

U ZHŽ-u oduzete 132 krivotvorene novčanice

novac
21.02.2022.
u 07:41

Krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka prepoznatljive su po natpisu "lažni novac" ispisanim pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom kutu

Više osoba s područja ZHŽ-a dobrovoljno je predalo policijskim službenicima 132 komada krivotvorenog novca u različitim apoenima tijekom kriminalističke istrage u kojoj su sudjelovali u svojstvu svjedoka. Krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka prepoznatljive su po natpisu "lažni novac" ispisanim pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom kutu, odnosno na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis guvernera CB BiH, priopćeno je iz MUP-a ZHŽ-a.

Novčanice su prepoznatljive i po natpisu "samo za filmsku upotrebu replika kopija" na mjestu gdje bi trebalo pisati "Centralna banka BiH". Uz marke, krivotvorene su i novčanice eura, a prepoznatljive su po natpisu "lažni novac" ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice, kao i natpisu "samo za filmske potrebe - replica not for use" na mjestu gdje bi trebala stajati skraćenica Europske središnje banke na jezicima zemalja članica EU.

Iz MUP-a su kazali kako su krivotvorene novčanice u apoenima od 10, 20, 50, 100 i 200 KM, kao i 50, 100, 200 i 500 eura. Najčešće krivotvorena novčanica u BiH u 2021. bio je američki dolar. - Od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. u CB BiH registrirano je 3679 komada krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena - kazali su iz CB BiH za Radiosarajevo.ba.

Krivotvorenih novčanica u KM bilo je 425 komada, najviše u apoenima od 100 KM (175 komada) i od 50 KM (166). Krivotvorenih kovanica u KM bila su 872 komada, najviše u apoenu od 5 KM (436). Najčešće krivotvorena novčanica bio je američki dolar - 2279 komada, dok je eura bilo 99 komada. Zabilježena su 3 slučaja krivotvorenja hrvatske kune. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?