U FBiH 3 puta više nego u RS-u

U zatvorima 62 osuđene žene iz BiH

20.06.2016.
u 09:00

U dva zatvora za žene, jednom u FBiH i jednom u RS-u, kaznu izdržavaju 62 ženske osobe, a zatvorenice su u najvećem broju slučajeva osuđene za ubojstvo, piše Večernji list BiH.

Što kažu brojke?

U Odjelu za žene Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli, jedinog ženskog zatvora na području Federacije BiH, trenutačno se nalazi 46 osuđenica, a njih 16 izdržava kaznu zatvora zbog kaznenog djela ubojstva, doznala je Fena u Ministarstvu ravosuđa FBiH. U Kazneno-popravnomm zavodu Kula u Istočnom Sarajevu, jedinom zatvoru za žene u RS-u, u kojem ima mjesta za 22 osuđenice, trenutačno boravi njih 16. U RS-u, prema podacima Ministarstva pravosuđa tog entiteta, najveći broj osuđenica izdržava kaznu zatvora zbog kaznenog djela ubojstva. Slijede izdržavanje kazni zbog zloupotreba opojnih droga, krađa, prikrivanja, prijevara, teških krađa te zloupotreba službenog položaja. Statistika kaže da je ženski kriminal u porastu. “Ako bismo se vraćali u neko razdoblje, recimo deset godina unatrag, onda bi te statistike bile nešto drukčije. Bilo je nešto manje žena na izdržavanju kazne. Sad je ipak u porastu ženski kriminal. Ako pričamo o populaciji žena koje se nalaze na izdržavanju kazne, to bi bilo od 3 do 10 posto žena od ukupne osuđeničke populacije”, kazala je medijima u RS-u Jelena Elez Simović, rukovoditeljica ženskog zatvora.

Dob i obrazovanje

Najstarija osuđenica u FBiH ima 62 godine, a osuđena je za ubojstvo, dok najmlađa ima 20 godina, a u zatvoru je zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju. Najveći broj osuđenica u FBiH je između 30 i 40 godina, a kada je u pitanju obrazovni status, jedna osuđenica je bez osnovne škole, 16 s osnovnom, 30 sa srednjom stručnom spremom, a pet osuđenica ima visoku stručnu spremu. U zatvorima za žene ponekad borave i njihova djeca. Četiri osuđene žene u ranijem razdoblju boravile su s djecom u Zavodu u Tuzli, ali trenutačno nema osuđenica s djecom. U zatvoru u RS-u nekoliko beba provelo je s majkama svojih prvih 12 mjeseci života. Ne događa se često da trudnice dolaze na odsluženje kazne, ali i ako se dogodi, osigurani su uvjeti za boravak nakon poroda. Kada je u pitanju sklapanje brakova osuđenica, u Federalnom ministarstvu pravosuđa kazali su da je od 2000. bilo pet sklopljenih brakova, dok su dvije molbe za sklapanje braka u proceduri.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?