oboljenje životinja

U USŽ registrirano nekoliko slučajeva sumnji na oboljenje „plavi jezik“

plavi jezik
Foto: ilustracija
1/3
29.09.2016.
u 10:30

Veterinarskoj stanici u Bihaću sumnju na ovo oboljenje prijavio je ovih dana Samir Memagić koji uzgaja stado od 110 ovaca

U Unsko-sanskoj županiji u posljednje vrijeme registrirano je nekoliko slučajeva oboljenja stoke, najviše ovaca, koje podsjeća na tzv. plavi jezik. To je virusno oboljenje najčešće ovaca premda mogu oboljeti i goveda, koze i divlji preživari. Prenosi se ujedom komarca, krpelja ili obada a prenose je insekti. Veterinarskoj stanici u Bihaću nekoliko poljoprivrednika do sad je prijavilo sumnju na ovo oboljenje, a veterinarske ekipe su na terenu, uzimaju uzorke krvi kako bi obavili laboratorijske analize i utvrdili radili se uistinu o plavome jeziku.

Neizlječiva bolest

Veterinarskoj stanici u Bihaću sumnju na ovo oboljenje prijavio je ovih dana Samir Memagić koji uzgaja stado od 110 ovaca. – Dosad sam imao jedno uginulo janje i devet velikih ovaca. Sve sam prijavio Veterinarskoj stanici iz koje su došli, uzeli krv i na temelju krvi kazali kako su ovce pozitivne na Plavi jezik, kaže Samir Memagić, vlasnik stada ovaca.

Samir dodaje kako ne zna što dalje učiniti i odgovor na ovo pitanje očekuje od nadležnih institucija. U Veterinarskoj stanici Bihać kažu kako je bolest Plavi jezik neizlječiva, a ne prenosi se na ljude. 

– Ovo oboljenje nanosi ogromne štete u poljoprivredi, pogotovo u ovčarstvu jer u stadima može uginuti i do trideset posto ovaca, mogu izgubiti na tjelesnoj težini, a životinje koje prebole ovu bolest mogu je i dalje prenositi, kaže dr. veterinarske medicine Zekerijah Alagić, ravnatelj Veterinarske stanice Bihać.

Neškodljivo uklanjati

Sve lešine treba neškodljivo uklanjati, provoditi dezinfekciju, izbjegavati napasanje u močvarnim područjima i ukoliko je to moguće, životinje zatvarati u staje. 

– Svi vlasnici stoke koji zamijete simptome ovoga oboljenja, za koje je karakteristično da se na glavi nalaze oteknuća i cijanotično i iznimno plavo izražena sluznica i otečen jezik, tako da svaki vlasnik može prepoznati ovu bolest koja iscrpljuje životinju, izaziva temperaturu i do 42 stupnja Celzija zbog čega te životinje padaju na noge, kaže dr. Alagić. 

Obećavajuće je za naše farmere da je Vlada FBIH oboljenje plavoga jezika uvrstila na popis pa će sve vlasnike zaražene stoke koji budu imali ekonomske štete, država financijski zbrinuti. Jedini referentni laboratorij u BIH koji može zakonski potvrditi prisustvo plavoga jezika je labotarorij Veterinarskoga fakulteta u Sarajevu. 

- Veterinarski zavod u Bihaću je jedan broj uzoraka već uputio ovome laboratoriju i očekuju se rezultati nalaza. Ne radi se o velikom broju zaraženih životinja, kaže Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede USŽ i dodaje kako Veterinarski zavod posjeduje akreditaciju za ovu vrstu istraživanja i analizu uzoraka i kontrole, ali u toj odluci Veterinarski zavod USŽ nije bio obuhvaćen kao referentan. S federalne razine vlasti im je obećano da će to biti riješeno tijekom narednog tjedna, tako da će se sva procedura dodatno pojeftiniti ali i drastično ubrzati, naglasio je ministar Polimanac. U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je bolest „plavoga jezika“ nemoguće liječiti pa se skoro u cijelom svijetu oboljele životinje neškodljivo uklanjaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?