diskriminacija u obrazovanju

U Tuzli učenici Hrvati bez prava na svoj jezik

07.09.2015., Bjelovar, I. Osnovna skola - Pocetak nove skolske godine obiljezio dolazak ucenika u skolu, koji su nakon ljetnih praznika iznova sjeli u skolske klupe.  Photo: Damir Spehar/PIXSELL
12.11.2015.
u 06:45

U Tuzlanskoj županiji sve do ovoga trenutka nijedan učenik hrvatske nacionalnosti ni u jednoj školi kojoj je osnivač Tuzlanska županija nije imao mogućnost učiti hrvatski jezik, nacionalnu skupinu predmeta ili učiti po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku

Vijeće za provedbu mira nedavno je zatražilo rješavanje problema obrazovanja djece bošnjačkih povratnika u RS-u, dok se identična praksa događa u FBiH, na što je u više navrata upozoreno, piše Večernji list BiH.

Više tisuća

Naime, u Tuzlanskoj županiji sve do ovoga trenutka nijedan učenik hrvatske nacionalnosti ni u jednoj školi kojoj je osnivač Tuzlanska županija nije imao mogućnost učiti hrvatski jezik, nacionalnu skupinu predmeta ili učiti po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Upozoravaju to iz tamošnjeg HDZ-a. 
"U Tuzlanskoj županiji je nekoliko stotina djece hrvatske nacionalnosti uskraćeno na učenje hrvatskog jezika i nacionalne skupine predmeta, a do sada je kroz školovanje na to pravo bilo uskraćeno nekoliko tisuća djece hrvatske nacionalnosti", objasnili su iz ove stranke. Navode da je na djelu diskriminacija, a o kakvom se pravom, izigravanju Ustava i zakona te svojevrsnom poigravanju s djecom i roditeljima radi, svjedoči praksa. Naime, već dugo je pravilo da učenik tijekom školske godine ne uči hrvatski jezik, a onda mu se, ako želi, u knjižicu upiše ocjena iz hrvatskoga jezika. Skandalozno! Isti je odnos i prema srpskome jeziku. 
"Ovakvo licemjerstvo i izigravanje demokracije, možda jedinstveno, u biti nikome ne ide u korist: učenici su uskraćeni učiti i naučiti svoj materinski jezik, a vlasti su ostale 'ubetonirane' s one strane demokracije i to po temeljnom ljudskom pravu. Žalosno je što se to događa naočigled cijele javnosti i godinama ostaje bez ikakve reakcije", upozoravaju iz HDZ-a Tuzlanske županije.

Konkretan zahtjev

Ocijenili su da se po svim oblicima ponašanja vlasti Tuzlanske županije radi o pokušaju asimilacije hrvatskog naroda kroz obrazovni sustav. Zbog toga su od visokog predstavnika Valentina Inzka, veleposlanika zemalja članica PIC-a, voditelja Misije OESS-a u BiH Jonathana Moorea, posebnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića zatražili ispravljanje ove očite diskriminacije hrvatske djece i omogućavanje obrazovanja na materinskom jeziku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije