Ekonomski izrazito aktivna županija dobit će nove prilike za razvoj

U Tuzlanskoj županiji niču nove tvornice, autocesta do Orašja ključ

storyeditor/2024-01-25/radnici__12_.jpg
Shutterstock
09.02.2024.
u 14:40

Prostor Tuzlanske županije sa svojim općinama i gradovima pozicioniran je u samom vrhu kada govorimo o poslovnim aktivnostima, proizvodnji i izvozu, a dokaz su i podaci o prikupljenim prihodima po kojima je ova županija na drugom mjestu po iznosima uplaćenih neizravnih poreza, koji pak izravno govore o ekonomskoj snazi poslovnih subjekata, piše Večernji list BiH. A ovih dana pozitivna priča dolazi iz Gračanice, u čijoj su poslovnoj zoni u kratkom razdoblju izgrađene tri tvorničke dvorane tvrtke Index, građene po uzorima na one u najrazvijenijim zemljama svijeta. Kako prenosi portal biznis.info, u dvoranama se obavlja smještaj najsuvremenijih strojeva koji će se koristiti za obradu metala i izradu dijelova, a koji će se izvoziti za najveće kompanije u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Danskoj, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Važnost uvezivanja

O dinamici dovoljno govori i činjenica da je prva dvorana u potpunosti useljena te radi u punom kapacitetu. Utemeljitelj kompanije Fahir Humić u razgovoru za Dnevni avaz posebno naglašava činjenicu da se sve što se proizvede u pogonima Indexa u stopostotnom postotku izvozi u Europu i Ameriku. Ovaj svijetli primjer jasno pokazuje kako se, uz trud, zalaganje i upornost, ali i viziju razvoja, u BiH može uspješno poslovati, postižući pritom zavidne rezultate kojima se u Europi i šire pronosi glas o uspješnosti i inovativnosti bosanskohercegovačkog gospodarstva. A uvjeta za razvoj bit će još i više ako se pogledaju sve prednosti koje donosi razvoj poslovnih zona, ali partnerski odnos prema investitorima. Gračanica je tako na svoju službenu mrežnu stranicu postavila poveznice za e-obrasce, kao i vodič za investitore. Za očekivati je kako će ovaj grad, ali i ostale lokalne samouprave na prostoru Tuzlanske županije, dobiti dodatnu mogućnost gospodarskog razvoja uz bolju prometnu povezanost. Naime, upravo ove godine trebala bi početi gradnja generacijskog projekta kojim će se Tuzlanska županija povezati s Distriktom Brčko i Orašjem u Posavskoj županiji, pa je tako nedavno potvrđeno kako je, prema planu poslovanja Javnoga poduzeća Autoceste Federacije BiH za 2024., planirano da do kraja godine počnu radovi na dijelu buduće prometnice granica RH - Orašje - Brčko - Tuzla, i to na dionici Maoča - Tuzla, LOT 5 Čanići - Šićki Brod (Tuzla) u dužini od 7,5 km.

Početna točka izgradnje autoceste Tuzla - Maoča u blizini naselja Maoča, a kraj na petlji Mihatovići s dužinom od oko 24 kilometra, a pritom je dionica podijeljena na tri LOT-a: LOT 3 - Maoča - Majevica; LOT 4 (LOT 4 a i LOT 4 b) - Majevica - Čanići te LOT 5 - Čanići - Šićki Brod.

Podrška biznisu

Na cestu koja će se svojim sjevernim krakom vezati uz Hrvatsku i paneuropski prometni koridor X, koji ide smjerom od Salzburga u Austriji do Soluna u Grčkoj, gleda se kao na buduću žilu kucavicu i svojevrsni prozor na europska tržišta za sve poslovne subjekte, a poglavito one koji su izvozno orijentirani. Prometnica će otvoriti i mogućnost daljnjeg razvoja gospodarstva, samim tim i stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, kao i podizanje životnog standarda. A za to vrijeme općine i gradovi u ovoj ekonomski izrazito aktivnoj županiji, intenzivno rade na unaprjeđenju uvjeta za pokretanje biznisa. Nedavno je tako dr. sc. Zijad Lugavić u razgovoru za Večernji list naglasio kako Grad Tuzla pruža podršku poslovnim subjektima kroz sustav poduzetničkih inkubatora, kao što su Razvojno-poduzetnički centar Tuzla - inkubator Lipnica i BIT centar Tuzla. U inkubatoru u Lipnici djeluje veliki broj aktivnih poslovnih subjekata i startupova, a u BIT centru, inkubatoru i akceleratoru novih tehnologija prisutan je niz poslovnih djelatnosti. Također, Grad Tuzla poslovne prostore koje posjeduje daje pod zakup po povoljnim uvjetima, upravo za gospodarske djelatnosti, a aktivno radi na izgradnji infrastrukture za razvoj gospodarskih djelatnosti i poduzetništva. U kontekstu olakšavanja pokretanja biznisa Tuzla već nekoliko godina provodi projekte poput onoga "Siguran start", koji pruža podršku novoregistriranim gospodarskim subjektima u prve dvije godine poslovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?