Velike gužve

U tri mjeseca izdano čak 170.616 novih putovnica

12.08.2015.
u 07:46

U svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu uvijek raste broj zahtjeva za putovnice

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) svake godine u ljetnim mjesecima bilježi povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, a takva situacija uzrokuje stvaranje gužvi na šalterima MUP-ova gdje se potrebna dokumentacija za izdavanje isprava predaje. Tako je u svibnju ove godine u Bosni i Hercegovini izdano 41.380 putovnica, što je gotovo dvostruko više nego u siječnju kada je izdano 23.083 putovnica. U lipnju je izdano 62.515, a u srpnju 66.721 putovnica. Ako se sve zbroji, dobijemo podatak kako je u tri mjeseca izdano 170.616 putovnica, a država je ovaj posao naplatila oko sedam milijuna maraka. Kako je kazala Feni stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu inače je povećan intenzitet izdavanja putnih isprava.

Biometrijske putovnice

Direktorica Uprave administracije i potpore MUP-a Sarajevske županije Sanja Petrović podsjetila je da je u listopadu prošle godine isteklo pet godina od izdavanja biometrijskih putnih isprava i već od tada povećan je broj podnesenih zahtjeva za izdavanje putovnica. - Najveći broj zahtjeva imali smo u srpnju kada je dnevni prosjek bio 500 podnesenih zahtjeva. U lipnju je taj prosjek bio 372, ali je u tom mjesecu zabilježeno 848 zahtjeva za izdavanje u roku kraćem od propisanog - dodala je Petrović. Radi ilustracije ovako velikog broja tih zahtjeva, Petrović je kazala da je za cijelu 2014. godinu bilo 907 zahtjeva za izdavanje isprava u roku kraćem od propisanog. MUP Sarajevske županije od siječnja do srpnja zaprimio je oko 48.500 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

Sve u roku

- Bez obzira na gužve, nikada dosad, osim ako nije bilo problema o neusuglašenosti podataka u matičnim uredima koje građani sami ispunjavaju, nije prekršen zakonski rok za izdavanje putne isprave - istaknula je. Zakonski rok za izdavanje putovnice od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana. Postoji i mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje putnih isprava u roku od 72 sata za što je potrebno, osim za cijenu putne isprave, platiti još 200 maraka. Očekuje se kako će do smanjenja gužvi doći u drugoj polovini kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?