Blagdanski tjedan

U trgovinama gužve, kupuje se u zadnji tren

Happy young couple with bags shopping at Christmas store
21.12.2015.
u 07:00

Tijekom prosinca najviše se kupuju hrana - meso, namirnice za kolače, a zatim pića, igračke, knjige, razni blagdanski darovi... Marijana: Ovaj tjedan idemo u kupnju. Muž je dobio božićnicu

Ulazimo u blagdanski tjedan. Idućih dana većina obitelji će obaviti posljednje pripreme za Božić, kupiti potrebne namirnice i darove. - Muž je dobio božićnicu i nju ćemo potrošiti uglavnom za prehrambene artikle. Od plaće, ono što nije otišlo za ratu kredita, iskoristit ćemo za još neke potrepštine. Kupit ćemo djeci i bližnjima darove. Iskreno, lakše se diše nego proteklih godina, govori za Večernji list Marijana iz Mostara koja će danas, kako kaže, krenuti s kupnjom. Na pitanje zašto kupuje u zadnji tren, Marijana kroz smijeh dodaje: - Pa imam malu djecu, sve slastice bi pojeli. Reklame ovih dana 'blješte', puno je ponuda i pogodnosti za blagdane. Brojni artikli su na akcijama, piše Večernji list BiH.

Obiteljska kupnja

Koliko god vremena teška bila, blagdani se raskošno proslavljaju. - Prošle godine smo imali one nerede, pa poplave. Poljoprivreda je bila uništena zbog kišovitog ljeta. Ako ništa, ove godine nas takvo nešto nije zadesilo, govori nam čovjek koji je s djetetom došao kupiti božićne i novogodišnje darove. U 'zadnji tren', kako se prigodno naziva kupnja u blagdanskom tjednu, djelovat će, kako kaže, supruga. - Ona će u ovom tjednu u veliki shopping. Sin i ja smo došli uzeti nešto za blagdane, kaže nam. U jednom trgovačkom centru koji smo posjetili teško je pronaći parkiralište. - Iako se potrošačka košarica smanjila, mi se trudimo cijene prilagoditi kupcima tako da se ono što je na akciji dobro prodaje. Takvih je artikala i više nego inače upravo jer smo svjesni situacije. Prave navale su po tradiciji upravo u ovom blagdanskom tjednu, govore nam u trgovačkom centru. I kontrole na granici s Hrvatskom su u odnosu na ranije godine strože, no neće se praviti problemi onima koji žele prehrambene artikle kupiti u RH po nižim cijenama nego što je u to slučaj u BiH.

Veća potrošnja

- Tijekom prosinca najviše se kupuje hrana - meso, suhomesnati proizvodi, namirnice za kolače, pića, igračke, knjige, elektronička oprema, ukrasi i drugo, potvrdila je ekonomska stručnjakinja Tomislava Ravlić. Za predstojeće blagdane građani BiH će potrošiti stotine milijuna maraka. Analitičari procjenjuju kako bi potrošnja za ove blagdane mogla biti jednaka, čak i veća od godina kada se svijet 2008. godine suočio sa svjetskom recesijom. Utječe na to i realni rast BDP-a u BiH koji je u prvom tromjesečju godine bio veći za dva posto, a u drugom u odnosu na isto razdoblje prošle godine čak 4,4 posto. I u idućoj godini analitičari predviđaju rast BDP-a u BiH što je zasigurno dodatno olakšanje onima koji žele više potrošiti, da straha od urušavanja financijskog sustava, koji se dogodio 2008, više nema. Također, poziva se i na kupnju domaćih proizvoda jer samo pet posto veća potrošnja pozitivno djeluje na gospodarska kretanja. U svakom slučaju, idućih dana ćemo svjedočiti pravim gužvama u trgovačkim centrima.

Što su građani kazali o kupnji u tjednu Božića

Marija Šimić: Majka je htjela ići u kupnju, ali sam je zamolila da pričeka mene pa da to obavimo zadnji tjedan. Osjetim da se neke stvari mijenjaju nabolje. Najvažnije je doživjeti Božić u srcu, a za kupnju i krizu ćemo lako.

Marina Radoš: Kupujem sve u zadnji tren i sve je kao i prije. Za Božić se uvijek dobro i jelo i kupovalo, tako će biti i ove godine. Generalno, mislim kako kriza ne prolazi i da je stanje sve gore, ali da ćemo se 'snaći kao i uvijek'

Adrijana Prskalo: Obiteljski idemo u kupnju u blagdanskom tjednu i to je tradicija u našoj obitelji. Što se tiče krize, ne mislim da je kupnja znatno opala u odnosu na ranije godine. Ljudi dosta štede kako bi se za Božić mogli lijepo počastiti.

Ana Marija Dedić: Kao i svake godine potrošit ću sukladno mogućnostima. U svakom slučaju, situacija je bolja nego 2008. kad je kriza buknula. Uglavnom sam protiv konzumerizma, a za istinski doživljaj najjradosnijeg događaja.

Franka Vukoja: Primjetno je da je gužva veća nego prošlih godina, što je dobar znak i budi nadu da kriza s kojom se susrećemo slabi i da će slabjeti i u budućnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?