Istraživanja pokazala

U tjednu nakon gripe rizik od infarkta veći za čak šest puta

29.01.2018.
u 11:46

Rizik od srčanog udara osobito je izražen kod osoba treće životne dobi, stoji u izvješću objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine. 

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost cijepljenja zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Jeff Kwong, znanstvenik Instituta za kliničke komparativne znanosti i javno zdravlje u Ontariju, javlja Hina. 

Studiju je u suradnji s kolegama proveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014. 

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvome tjednu nakon infekcije, osobito kada je riječ o ljudima treće životne dobi, onima zaraženim sojem B i pacijentima koji su već imali srčani udar.

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, no ne u tolikoj mjeri kao nakon preboljele gripe. 

Ranije su studije dovele u vezu gripu, srčana oboljenja i smrtni ishod.  

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjetio je dr. Kwong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?