Održana jubilarna, 20. Izbičijada

U tijeku snimanje filma o tri izbička jubileja

18.08.2017.
u 09:00

Jubilarno, 20. izdanje Izbičijade, jedinstvenog druženja Izbičana i njihovih prijatelja na Izbičkom polju, prštalo je od veselja, emocija, sjećanja.

Bogat program

Tisuće nazočnih pozdravio je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, pokrovitelj ove manifestacije, kojemu je predsjednik MZ Izbično Tiho Crnjac uručio prigodne darove.

U glazbenom dijelu programa Izbičijade 2017., posvećene 100. obljetnici osnivanja župe Izbično i 70. godišnjici mučeničke smrti dviju Dragica Pavković, nastupili su KUD-ovi “Brda” iz Izbična, “Jare”, “Knešpolje” i “Kralj Tomislav” iz Tolise, Ine Tadić i Hercegovački bećari te pjevačka skupina KUD-a “Sveta Ana” iz Ljutog Doca. Nakon službenog dijela programa posjetitelje je zabavljala skupina Stare note. No, bilo je mjesta i za gangu i bećarac.

Ivo Crnjac, voditelj KUD-a “Brda” iz Izbična, bio je oduševljen nastupima gostujućih KUD-ova. Program je vodio Marinko Karačić. Na jubilarnom okupljanju Izbičana i njihovih prijatelja sreli smo i dr. Edu Galića, predstojnika Klinike za unutarnje bolesti KBC-a “Sveti Duh” u Zagrebu i profesora zagrebačkog Medicinskog fakulteta, u društvu majke Drage i oca Ivana Ike.

- Radujem se svakom dolasku na izbičijadu. Ja sam, inače, jedini Galić rođen u Izbičnu! Naime, moj otac Iko bio je učitelj u Izbičnu, imali smo stan u izbičkoj školi - govori dr. Galić.

- Zato je Edo toliko školovan - duhovito je primijetio jedan od brojnih posjetitelja.

Don Pavao Crnjac, rektor zagrebačke kapele “Corpus Domini”, prvi je put na Izbičijadi.

- Rođen sam u Rami, a moji pradjedovi Stipan i Marijan rođeni su u Izbičnu. Radostan sam što sam ovdje na ovoj svetoj zemlji mojih pradjedova - emotivan je don Pavao.

Stotinu godina župe

Ine Tadić i Hercegovački bećari česti su gosti na Izbičijadi.

- Volimo biti dijelom ove manifestacije koja je izraz ljubavi prema zavičaju i našoj lijepoj tradiciji - rekao Ine Tadić.

U društvu Jelene i Nikoline Crnjac, kćeri Miće Crnjca, bilo je nekoliko djevojaka iz Zagreba i Šibenika, njihovih kolegica sa studija u Zagrebu. Uz hercegovački “prismok” i zlatne kapi raspredale su se priče vezane uz Izbično, pa tako i o poznatoj “izbičkoj elipsi” od prije tri desetljeća.

Tiho Crnjac, predsjednik mjesne zajednice Izbično, kazao nam je:

- U širokobriješkoj produkciji Kadar u tijeku je snimanje dokumentarnoga filma o tri izbička jubileja: 100 godina osnivanja župe Izbično, 70. godišnjici mučeničke smrti dviju Dragica Pavković i 20 godina Izbičijade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?