Novi doktorski studij na SUM-u

U središtu studija su naprednetehničke vještine i kritičko razmišljanje u kontekstu upravljanja informacijama

29.09.2023.
u 13:16

Sveučilište u Mostaru objavilo je natječaj za upis na novi poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Upravljanje informacijama i primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Istraživački je to usmjeren program koji pruža kandidatima mogućnost odabira područja specijalizacije i pripreme za samostalnu izradu disertacije. Završetkom kandidati stječu zvanje doktora znanosti iz znanstvenog područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja računarstva, odnosno iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polje ekonomije, grana poslovna informatika, ovisno o smjeru koji su izabrali. Kandidati će imati mogućnost upisa i elektroničkim putem. Natječaj je otvoren do 30. studenoga.

Struktura studija

Doktorandi ovog programa upoznaju se s teorijom i praksom vezanom uz pohranjivanje, organiziranje, dohvaćanje i analizu informacija u različitim okružjima, bilo da se radi o poslovnom ili javnom sektoru. Međutim, samo posjedovanje tehničke stručnosti nije dovoljno za postizanje uspjeha u tehničkom i društvenom području. Doktorandi će se usmjeriti na dvije ključne oblasti: napredne tehničke vještine i kritičko razmišljanje u kontekstu upravljanja informacijama. Poslijediplomski doktorski studij organizira se u trajanju od 6 semestara, pri čemu je student dužan steći 180 ECTS bodova. Studenti mogu studirati u statusu redovitog ili izvanrednog studenta. Studenti u statusu redovitog studenta dužni su izvršavati obveze u punom radnom vremenu, dok izvanredni studenti obveze na jednoj godini studija (dva semestra) mogu izvršiti u dvije godine. Doktorandi 180 ECTS bodova mogu ostvariti polaganjem ispita iz obveznog, temeljnih i izbornih kolegija, sudjelovanjem na radionicama, obranom doktorskog kvalifikacijskog ispita te objavom znanstvenih radova u međunarodno priznatim publikacijama. Popis kolegija i detaljne informacije dostupni su na internetskoj stranici phd.sum.ba.

Doktorandima će se pružiti prilika suradnje s vodećim stručnjacima u području upravljanja informacijama i primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Baza mentora obuhvaća istaknute stručnjake sa Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Dubrovniku, Holon Instituta iz Izraela i Sveučilišta primijenjenih znanosti FH Burgenland iz Eisenstadta. Studij osigurava stjecanje širokog znanja i kompetencija potrebnih za uspješnu karijeru u istraživačkom radu, akademskoj zajednici ili industriji, gdje će moći primijeniti svoje stručnosti u upravljanju informacijama i primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Smjerovi

Doktorand razvija sveobuhvatne vještine i znanja iz područja računarstva upisom na smjer Primjene informacijske i komunikacijske tehnologije, dok je Upravljanje u digitalnom okruženju smjer u polju ekonomije. Upisom na smjer Primjene informacijske i komunikacijske tehnologije doktorand razvija sveobuhvatne vještine i znanja iz područja računarstva. Tijekom studija upoznat će se s tehničkim aspektima informacijskih tehnologija. Naglasak će biti na razvoju i primjeni rješenja programske podrške, analizi i obradi podataka, razumijevanju arhitekture informacijskih sustava te proučavanju naprednih algoritama i metoda umjetne inteligencije. Tijekom studija Upravljanje u digitalnom okruženju doktorandi se upućuju na važnost digitalizacije poslovnih procesa i integracije informacijskih tehnologija u različitim aspektima poslovanja. Fokus je na razumijevanju načina na koji informacijski sustavi doprinose strateškom planiranju, odlučivanju i optimizaciji poslovnih procesa. Doktorandi će istraživati utjecaj digitalne transformacije na ekonomsku i organizacijsku dinamiku poduzeća te način na koji poslovna informatika pridonosi konkurentskoj prednosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije