Filozofski fakultet SUM-a

U SC Posavina u Orašju raspisat će se natječaj za upis na preddiplomske studije socijalnog rada, novinarstva i odnosa s javnošću

05.04.2023.
u 11:46

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) od akademske 2023./2024. godine raspisat će natječaj za upis na preddiplomske studije Socijalnog rada, Novinarstva i Odnosa s javnošću u Sveučilišnom centru Posavina u Orašju. 

Za studij Socijalnog rada deset godina vlada interes za upis studenata u Orašju. 

Pročelnica Socijalnog rada doc. dr. sc. Anita Begić je kazala kako se profesija socijalnog rada pokazala izvrsnom u prevladavanju društvenih kriza uzrokovanih ratovima, ekonomskim i socijalnim neprilikama i prirodnim katastrofama. 

„Širokim spektrom znanja i vještina iz različitih znanstvenih disciplina poput prava, sociologije, psihologije i drugih, socijalni rad pruža zaštitu i podršku najranjivijim skupinama u društvu. Ukoliko u sebi oduvijek nosite sklonost za pomaganjem drugima i različitima, onda je upravo  socijalni rad profesija za vas“, poručila je pročelnica Begić i dodala kako su bivši studenti zaposleni u struci u  raznim vladinim i nevladinim ustanovama socijalne skrbi.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi Republike Hrvatske Marin Piletić je rekao kako će od ove akademske godine svi studenti koji završavaju studij Socijalnog rada na Filozofskom fakultetu SUM-a moći položiti i tri dodatna ispita koji su uvjet za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije. „S ciljem kako bi svi ti socijalni radnici koji su završili na SUM-u za to plemenito znanje mogli vrlo lako i jednostavno ući na hrvatsko tržište rada". 

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kreće s novim nastavnim planom i programom, uvodi dodatne sate praktične nastave, iako već sada po tome prednjači u ovom dijelu Europe, a ovaj studij budući studenti mogu upisati i u Sveučilišnom centru Posavina u Orašju.  

Medijski i istraživački centar SUM-a studentima nudi rad na Sveučilišnoj televiziji SUM TV, news-portalu SUM Sova, SUM radiju, sveučilišnim novinama “Universitas Mostariensis” i elektroničkom biltenu - Newsletter. 

Pročelnik studija Novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Franjo Takač ističe kako se novi nastavni plan i program još više prilagođava potrebama tržišta. 

„Studenti će stjecati ne samo potrebna znanja nego i praktične vještine. Zahvaljujući jačanju Sveučilišne infrastrukture u cjelini osnovan je Medijski i istraživački centar koji je temelj našeg novog programa na studiju Novinarstva. Naši studenti kroz sveučilišne medije uče i rade! Možemo reći kako već sada obrazujemo novinare i za sadašnjost, ali i za budućnost. Prilagođavamo se vremenu u kojem se sve 'preseljava' na internet, utjecaj novih tehnologija izgleda najviše utječe na novinarsku profesiju, a naši studenti, budući novinari moraju biti osposobljeni raditi u modernim, tehnološkim i konvergiranim redakcijama“, naglasio je  pročelnik Takač i dodao kako su jedini u ovom dijelu Europe koji prave trasu za druga sveučilišta da utemeljuju svoje medije i kroz njih studente, uz teorijska znanja uče i praktičnome radu.

Studij Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, jedini je sveučilišni, preddiplomski i diplomski program takve vrste na javnim sveučilištima u jugoistočnoj Europi. Trenutačno, na tržištu vlada velika potražnja za kvalitetnim i dobro obrazovanim stručnjacima za odnose s javnošću, a tome svjedoče provedena istraživanja. 

Pročelnik studija Odnosa s javnošću doc. dr. sc. Marijan Primorac je kazao kako integracijom teorijskog i praktičnog dijela nastave studenti usvajaju visoku razinu znanja u skladu s najvišim profesionalnim standardima i etikom. 

„Studenti su sposobni za obavljanje poslova odnosa s javnošću i komunikacijskog menadžmenta u korporativnom sektoru, javnim institucijama, nevladinim organizacijama i specijaliziranim agencijama. Inovativan pristup obrazovanju kroz nastavani proces integrira vodeća imena iz znanstvenih krugova i etablirane stručnjake iz prakse. Ako ste komunikativni, kreativni i spremni za usvajanje novih znanja unutar jednog od najbrže rastućih i najpopularnijih zanimanja današnjice, želite mijenjati svoju okolinu na bolje, volite javne nastupe i rad s ljudima, onda je Studij odnosa s javnošću PRavi izbor za vas“, kazao je pročelnik Primorac. 

Sveučilišni centar Posavina objedinjuje sve aktivnosti Sveučilišta u Mostaru u Orašju. U moderno opremljenim učionicama i informatičkom centru studenti stječu znanja i kompetencije kako bi bili spremni za tržište rada. 

Studenti koji pohađaju dislociranu nastavu u Orašju imaju ista prava i obveze kao i studenti matičnog studija na SUM-u. Cijena studija je 900 KM po semestru, odnosno 1800 KM za akademsku godinu. 

Informacije o Fakultetu, kao i o upisima dostupne su na mrežnoj stranici upisi.ff.sum.ba. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?