SUMORNA ZBILJA:

U Sarajevu živi 16.793 Hrvata i nitko od njih nije ni na jednoj rukovodećoj poziciji

Sarajevo
22.03.2016.
u 14:55

Prema dostupnim podacima, u svim općinama u Sarajevu trenutačno živi 16.793 Hrvata, a prema popisu stanovništva iz 1991. Bilo ih je 34.741, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik vrhbosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Dražen Trlin.

Trlin kaže, kako je, na žalost, i dalje aktualan trend odlaska čitavih hrvatskih obitelji iz Sarajeva.

- Ljudi jednostavno ne nalaze perspektivu za sebe i svoju obitelj, a poglavito djecu. Teško se dolazi do uposlenja, a diplome su postale bezvrijedne. Ovdje vlada princip po kojem većina određuje pravila. Upravo to i jeste jedan od razloga zbog kojeg smo se u Županijskom odboru HDZ BiH aktivirali u rješavanju ovih problema, kaže Trlin za Hrvatski Medijski Servis, napominjući kako već 15 godina Hrvati nemaju svog predstavnika niti u jednom Općinskom vijeću sarajevskih općina.

Upitan ima li Hrvata na rukovodnim pozicijama u javnim poduzećima i ustanovama i institucijama vlasti u sarajevskim općinama, Gradu i Županiji Trlin kaže kako su činjenice, na žalost, porazne:

- U čitavom gradu, niti jedan Hrvat nije ravnatelj škole, a  imamo preko 50 škola. Jedini ravnatelj školske ustanove je u Katoličkom školskom centru. Hrvat nije na rukovodnoj poziciji niti u jednoj zdravstvenoj ustanovi, niti u jednoj državnoj tvrtki. Govorim o Elektroprivredi, Vodovodu, Gradskom prometu i da ne nabrajam više, kaže sugovornik HMS-a.

Dodaje kako oni hrvatski dužnosnici koji su u strukturama vlasti u gradu i županiji zauzimaju neke pozicije ( poput gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića- op hms) zastupaju prvenstveno sebe i osobne interese, pa tek onda ispunjavaju obveze koje imaju prema stranci iz koje dolaze.

- To su sve jednonacionalne stranke koje delegiraju podobne osobe. Mi se zalažemo za jednakopravnost. Hrvati od takvih predstavnika nemaju apsolutno nikakve koristi. Oni možda jesu legalni, ali nemaju legitimitet zastupati Hrvate, niti to čine, kaže Trlin.

On podsjeća i kako u Sarejevu ne postoji ni jedna javna, državna, škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu.

– Jedine dvije škole koje izvode nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu su Katolički školski centri (KŠC) Stup i Mejtaš. Ostale škole jesu manje- više jednonacionalne i tako i djeluju. Nitko u Sarajevu ne želi naglasiti kako su K.Š.C. multietničke škole u kojima nastavu pohađaju učenici svih konfesija, kaže Trlin

Upitan imaju li sarajevski Hrvati, osim HKD Napredak, još neke svoje kulturne i druge udruge i imaju li kakvu financijsku potporu od Grada i Sarajevske županije, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Sarajevske županije kaže kako sve udruge koje djeluju , a mali ih je broj, rade skromno, kakva je uostalom i pomoć koju dobivaju od grada – skromna.

- Vrijedan spomena je Pastoralni centar za mlade na Otoci, izgrađen pod vodstvom vlč. Šime Marišića. Sadržajno je osmišljen da ispunjava potrebe ugrožene skupine, a to su mladi. Pohodio ga je i Sveti Otac prilikom posjete našem gradu. Moram naglasiti kako je izgrađen zahvaljujući donacijama, najvećim dijelom iz inostranstva, kaže za Hrvatski Medijski Servis predsjednik ŽO HDZ BiH Sarajevske županije Dražen Trlin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije