godišnje zasjedanje

U Sarajevu zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice

Energetska zajednica
14.10.2016.
u 11:42

U organizaciji Energetske zajednice, kojom trenutno predsjedava BiH, u Sarajevu je danas počelo godišnje zasjedanje Ministarskog vijeća te organizacije.

Vijećem predsjedava ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je na otvaranju izjavio da je BiH u godini predsjedavanja Energetskom zajednicom napravila značajne korake na približavanju Europskoj uniji.

Dodao je da su ministarstvo na čijem je čelu i resorna entitetska ministarstva učinili značajne napore da bi nadoknadili veliki zaostatak u implementaciji obveza iz ugovora o Energetskoj zajednici i uklonili mjere koje je ta organizacija poduzela protiv BiH na prošlogodišnjoj konferenciji u Tirani.

- Želim vas obavijestiti da je Bosna i Hercegovina većinu svojih obveza iz ugovora ispunila, što je i zaključeno u izvješću o implementaciji Energetske zajednice - rekao je Šarović i zahvalio Tajništvu Zajednice za pruženu podršku tijekom proteklog razdoblja. 

Generalni direktor za energetiku Europske komisije Diminique Ristori naveo je da su među najvećim postignućima u prošloj godini bila usvajanje Direktive o energetskoj efikasnosti, početak implementacije regulacije transeuropske energetske infrastrukure, te usvajanje smjernica za reformu Energetske zajednice.

Istaknuo je da se korak po korak stvara efikasna Energetska zajednica koja osigurava čvrst okvir za pružanje sigurne, održive, konkurentne i pristupačne energije za domaćinstva i gospodarstva. 

Na današnjem zasjedanju Ministarskog vijeća bit će potpisan protokol o pristupanju Gruzije Sporazumu o Energetskoj zajednici, a aplikaciju za status zemlje promatrača uputila je i Bjelorusija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije