LAURIE RUBINER:

U SAD-u je vrijeme za predsjednicu, nadam se Clinton

zene
Foto: VL FOTO
21.03.2014.
u 09:11

Društvo se sporo mijenja, no žene moraju u tome uzeti aktivnu ulogu

Kada je dolazila u Senat Laurie Rubiner, koja je sada šefica osoblja senatora Richarda Blumenthala, samo su dvije žene bile senatorice. Otada do danas stvari su se bitno izmijenile. Bila je i bliska suradnica tadašnje senatorice Hillary Clinton. Kaže da joj je obitelj velika potpora i da se pitanje karijere ne može odvojiti od materinstva i obitelji.

Priznajem da ne pratim pitanja vezana uz žene, uglavnom pokrivam visoku politiku. No, jedno visoko političko pitanje se otvara u SAD-u. I u pitanju je jedna od vaših bivših šefica, i žena je. Kakva su Vaša iskustva s nekadašnjom prvom damom, zastupnicom Hillary Clinton?

Bila mi je čast raditi za gospođu Clinton. Ja sam u Senatu bila direktorica njezine zakonodavno-pravne službe. Ona je bila jedna od najvrijednijih, najpametnijih, najljupkijih žena koju sam ikada upoznala. Ona je isto tako izvanredna mentorica.

Očekivanje, hoće li se kandidirati za predsjednicu?

Nadam se da hoće. Ali, u ovome trenutku to ne mogu niti doznati hoće li to napraviti ili neće.

Mislite li da bi Sjedinjene Države, odnosno građani bili spremni prihvatiti jednu ženu za predsjednika nakon što je napravljena iznimka s prvim Afroamerikancem na čelu zemlje?

Mislim da je to apsolutno slučaj. SAD je spreman za predsjednicu.

Kakve dojmove nosite iz Sarajeva, Banje Luke, napose Mostara i rasprave koju ste imali ovdje u gradu na Neretvi?

Ovo je divan grad. Nažalost, malo sam toga vidjela jer smo imali ovaj okrugli stol na Sveučilištu. Jako su me se dojmile gošće koje su bile panelistice dana i dojmile su me se sve žene koje sam upoznala u BiH. Naime, prvi put sam ovdje, ali temeljem onoga što sam čula, shvatila sam da je došlo do golemog napretka. Jako je bitno da žene shvate kako je u pitanju proces i da žene budu strpljive. Ali, sasvim je jasno da u BiH postoje žene s velikim iskoracima. Imate žene koje su otvorile vrata. Vidjela sam toliko mladih žena, djevojaka na Sveučilištu. Pokazale su veliko zanimanje, neke od njih su stajale za vrijeme okrugloga stola, i to me se dojmilo. Ima jako puno mogućnosti za žene. Treba se držati toga, biti ustrajan - žene imaju u svim područjima življenjima, napose u politici, svoju ulogu.

Jedno od glavnih pitanja koje se stalno otvara jeste trebaju li žene birati između karijere, obitelji i majke. Je li moguće pomiriti te krajnosti?

Mislim da je jako čudno što postavljate to pitanje jer mislim da ne treba praviti takvu razliku. Ustvari, mislim da je jako važno upravo ono što je rektorica Sveučilišta u Mostaru, gospođa Ljerka Ostojić rekla. I ja sam zaključila iz osobnog iskustva. Moja obitelj, moj suprug pružaju stopostotnu potporu mojoj karijeri. Ne bih uopće mogla raditi ovaj posao da nije potpore moje obitelji. Zato moram kazati i da sam to istaknula i u svom izlaganju. Obično muškarci kažu da žene trebaju birati između obitelji i karijere, ali nikada nećete čuti za muškarce. Novinari nikada neće pitati muškarca kako je moguće uspjeti ili napraviti karijeru ako imate obitelj. Ali se stalno takva pitanja postavljaju ženama. Zato to nije pitanje izbora i mislim da žene ne trebaju birati u tome pogledu. Što se tiče SAD-a, postoji veliki preokret na strani muškaraca koji preuzimaju sve veću ulogu u kućanstvima, vode skrb o djeci, daju potporu obitelji. Uz to rade puno kućnih poslova. Žene više ne prihvaćaju činjenicu da trebaju praviti izbor između obitelji i karijere. Evo, ja osobno nisam pravila takav izbor i zato vaše pitanje ne prihvaćam.

Tijekom okrugloga stola vršitelj dužnosti zamjenika šefa Misije Veleposlanstva SAD-a Thomas Messa je rekao kako je u pogledu izbora vrijeme za nove ljude, a posebno žene. Mislite li da bi to bilo od pomoći BiH za zaokret i napredak?

Bilo bi i te kako od pomoći da se uključi veći broj žena, a nama je pomoglo što se uključio veći broj žena u politiku. Kada sam ušla u politiku, bile su dvije senatorice, a sada ih ima 20. Došlo je do velike razlike na način kako se vodi dijalog, pitanja koja se stavljaju na dnevni red. Konkretno, u našem povjerenstvu Senata za oružane snage sada je šest žena. Imamo velike probleme u američkoj vojsci vezano uz seksualne napade na žene. Upravo zbog šest žena u povjerenstvu koje vrši nadzor nad vojskom, stanje se promijenilo. I donesen je zakon u tome smislu. Ne kažem da muškarci ne podržavaju tu inicijativu, ali žene su dale ključnu ulogu u tome smislu.

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije