vlada rs

U RS zamjena kazne dugotrajnog zatvora doživotnom robijom

zatvor
ilustracija
21.02.2020.
u 17:46

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS kojima se umjesto dugotrajnog zatvora predviđa kazna doživotnog zatvora.

Izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i institut izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja supstituira institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci, priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Utvrđene su izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku RS, kojima je smanjena funkcionalna nadležnost sudije pojedinca, prenesena nadležnost za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti sa okružnog na republičkog tužitelja, skraćena dužina trajanja pritvora u istrazi, osiguran dodatni stupanj zaštite interesa djeteta kao neposredno oštećenog/žrtve, kaznenog djela i oštećenog u seksualnim deliktima kroz način ispitivanja.

Predloženim izmjenama i dopunama poboljšava se procesni položaj oštećenog u kaznenog postupku radi efikasnije zaštite njegovih prava, a to uključuje i pravo da preuzme kazneno gonjenje ako tužitelj odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

Vlada RS-a je danas donijela i Odluku o osnivanju regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u RS.

Bit će osnovani regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, te se uređuje njihova organizacija, sastav, nadležnosti i druga pitanja od značaja za rad regionalnih monitoring timova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije