upravljanje otpadom

U RS uskoro naplata plastičnih vrećica u trgovinama

21.08.2019.
u 18:14

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Republici Srpskoj pripremilo je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kojim se uvode naknade za upravljanje posebnim kategorijama otpada.

Radi se uglavnom o proizvodima koji se uvoze, a koji nakon uporabe postaju otpad i za čije zbrinjavanje je potrebno osigurati značajna financijska sredstva, javlja Fena.

"U svrhu financiranja sustava upravljanja posebnim kategorijama otpada (plastične vreće, baterije, akumulatori, gume, električni i elektronski proizvodi i oprema, ulja i motorna vozila) razrađen je sustav obračuna i plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine ovim vrstama otpada", navode iz entitetskog resornog ministarstva.

Primjerice, svaki proizvođač plastičnih vrećica bit će dužan platiti naknadu u iznosu od 0,30 KM po kilogramu, za opterećivanje životne sredine tom vrstom otpada, a predviđena je i obveza trgovca da na prodajnom mjestu robe ili proizvoda naplaćuje plastične vrećice. 

"I ova mjera predstavlja usklađivanje s EU zakonodavstvom u pogledu smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica za nošenje", preciziraju iz entitetskog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Izmjene zakona koji regulira ovu oblast bi se u formi nacrta trebale naći na dnevnom redu prve naredne redovne sjednice entitetskog parlamenta.

Također, dodatno se definiraju dužnosti jedinica lokalne samouprave o upravljanju otpadom, osobito po pitanju razvoja sustava odvojenog prikupljanja otpada, načina prikupljanja svih vrsta otpada, utvrđivanja lokacija za reciklažna dvorišta, zelena ostrva i deponije, uključujući i lokacije za prikupljanje kabastog otpada, pokrivanja troškova čišćenja i sanacije divljih deponija, organiziranja edukativnih kampanja za podizanje svijesti javnosti o ekološki prihvatljivom načinu upravljanja otpadom, kao i organiziranja akcija čišćenja javnih površina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?