Porezna uprava RS

U RS manje prihoda od poreza na dohodak, više od doprinosa

novac
04.06.2019.
u 11:47

Porezna uprava Republike Srpske (RS) je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno milijardu i 37 milijuna maraka, što je za 25,4 milijuna KM ili tri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada su u pitanju izravni porezi, u razdoblju siječanj-svibanj ove godine naplaćeni su u iznosu od 236,2 milijuna maraka, što je za tri posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 82,3 milijuna KM, što je za 21,1 milijun maraka manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plaće na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po toj osnovi u korist radnika u RS.

Porez na dobit je u prvih pet mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 138,6 milijuna KM, što je za 13,6 milijuna maraka ili 11 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je iznosila 8,9 milijuna KM, što je za tri posto manje nego u uporednom razdoblju dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara veća za devet posto. 

-Naplata doprinosa je u prvih pet mjeseci ove godine nastavila značajan rast, te je naplaćeno 634,7 milijuna KM, što je za 45,2 milijuna KM ili osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tako je za Fond MIO naplaćeno 359 milijuna maraka ili 24,3 milijuna KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja uplaćeno 228,4 milijuna maraka što je više za 17,7 milijuna u odnosu na uporedno razdoblje – priopćeno je iz Porezne uprave RS.

Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 30,3 milijuna KM ili sedam posto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje ubrani u iznosu od 14,9 milijuna KM ili osam posto više.

Kod ostalih javnih prihoda, u razdoblju siječanj - svibanj ove godine ostvarena je naplata od 164,6 milijuna KM, što je za jedan posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije