hnž

U roku od dvije godine mamografija za 20.000 žena

18.03.2019.
u 09:37

HN županija Počinje realizacija programa ranog otkrivanja raka dojke podijeljenoga u dvije faze, a obuhvaćene su ukupno 32.444 žene iz cijele županije (2019. - 2022.)

Na posljednjoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nastavljajući aktivnosti na provedbi županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke za razdoblje od 2019. do 2022. godine, usvojen je program utroška sredstava u iznosu od 250.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Faze projekta

- Sredstva će, na temelju potpisanih ugovora, biti transferirana zdravstvenim ustanovama koje će sudjelovati u provedbi programa - navodi se u informaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Prema ranijim najavama, početak programa ranog otkrivanja raka dojke trebao je početi od siječnja ove godine. Programom su ukupno obuhvaćene 32.444 žene na području cijele Hercegovačko-neretvanske županije i on je podijeljen u dvije faze.

Prva faza trajat će dvije godine (2019. - 2020.) i u njoj će, uz planirani odziv, biti obuhvaćeno 19.500 žena. Za očekivati je kako će ove godine nalaz biti urađen kod 10.000 žena te će sredstava koja je odobrila Vlada HN županije biti iskorištena za ovu namjenu.

- Druga faza također će trajati dvije godine (2021. - 2022.) i njome će biti obuhvaćene žene koje nisu bile u prvoj fazi, žene koje su u međuvremenu stekle ciljanu dob te žene kojima je u prvoj fazi preporučena kontrolna mamografija - objašnjavaju iz mjerodavnih ustanova. Svim ženama ciljane populacije poziv za mamogafski pregled bit će dostavljen na kućnu adresu, a plan pozivanja načinit će zdravstvene ustanove u kojima će se obavljati mamografski pregledi u suradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ-a. U slučaju neodziva na upućeni poziv, ponovljeni poziv bit će upućen u roku koji nije dulji od šest mjeseci. Ako se ni nakon ovog pokušaja ne uspije stupiti u kontakt, ta žena se isključuje iz tekućeg probira (skrininga) i ponovno poziva u idućem ciklusu. Poziv će sadržavati i zdravstveni anketni upitnik koji će žena popunjen donijeti na dan pregleda. Zdravstveni upitnik načinit će Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u kojima će se provoditi e-mamo probir (skrining).

- Program treba obuhvatiti sve žene u dobi od 45 do 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti od raka dojke za 23 do 31 posto, produljenje života oboljelih od raka dojke i poboljšanje kakvoće života bolesnica s rakom dojke - rekao je prošle godine u rujnu prigodom predstavljanja projekta ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Goran Opsenica.

Digitalizacija sustava

Aktualna vlast u HNŽ-u nastavila je raditi prema usvojenom planu te će projekt, u konačnici, u cijelosti biti realiziran. Treba naglasiti kako je realizacija programa moguća i zbog digitalizacije zdravstvenog sustava u HNŽ-u koju već pet godina provodi Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Upravo će ovoga vikenda u toj ustanovi biti obavljene dodatne edukacije kako bi oni koji trebaju sudjelovati u programu bili što bolje pripremljeni za njegovu realizaciju. Javnost će o svim događajima vezanim za ovaj program biti pravodobno informirana.

- Prema nekim preliminarnim podacima populacijskog registra, otprilike u BiH godišnje oboli 1400 žena od raka dojke, a od toga od 500 do 600 njih umre. Registar je vrlo važan program koji treba uspostaviti jer ne možemo dalje bez relevantnih podataka - istaknula je nedavno u Čitluku dr. sc. Inga Marijanović, spec. onkologije i radioterapije u Klinici za onkologiju SKB-a Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?