analiza stanja stanovništva

U Republici Srpskoj živi oko 6000 višečlanih obitelji

obitelj
iStock
17.11.2023.
u 07:52

Broj stanovnika u BiH kontinuirano pada, BiH je sišla ispod stope fertiliteta koja je nužna za reprodukciju stanovništva, a socioekonomski uvjeti nisu povoljni i idu u korist negativnih trendova. To je pokazala analiza stanja stanovništva u BiH 2019., koja je, među ostalim, utvrdila i visoku emigraciju, negativan prirodni prirast, starenje stanovništva, velike nejednakosti.

- Pomiče se granica rađanja... Ali nije to glavni problem, glavni problem je što se donose odluke da se ili odustane od rađanja djece ili da se rodi samo jedno ili dvoje, što smanjuje stopu fertiliteta. Ili se odgodi rađanje toliko da žene više i ne mogu, nemaju vremena roditi dvoje djece ili ne žele jer su uvjeti života toliko nepovoljni da trpi njihovo zdravlje ili njihovo blagostanje te nema podrške. Lako je roditi troje, četvero djece kada imate sjajne službe podrške obitelji, a jako je teško jedno dijete roditi ako trebate izići na tržište rada, raditi, osigurati ono najnužnije, a to dijete nema, recimo, tko pričuvati - rekla je Marija Babović, profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu i članica tima koji je radio analizu stanja stanovništva u BiH 2019. godine. R

ađanje bi se moglo potaknuti donošenjem zakona o majci, smatraju u Republičkoj udruzi višečlanih obitelji jer bi prepoznao svako dijete od rođenja do 18 godina.

- Zakon je jednostavan. Da bi majka ostvarila pravo, ona mora roditi dijete, u iznimnim slučajevima to je, naravno, otac i samim tim donijeli bismo mjeru koja bi u startu obustavila odljev stanovništva, dala bi sigurno vidljiv i brz rezultat. Svaka bi majka bila prepoznata, bez obzira na to je li zaposlena ili ne. Mi smo predvidjeli da beneficija iznosi 20 posto od prosječne plaće za prethodnu godinu za nezaposlene majke, a za zaposlene majke 10 posto po djetetu. U pitanju su solidne beneficije, u pitanju je podrška svakom djetetu i obitelji - kazao je Miladin Gotovac, predsjednik Republičke udruge višečlanih obitelji. Dodao je da, prema neslužbenim podacima, u RS-u živi oko 6000 višečlanih obitelji, a svaka mjera podrške koja je uvedena dala je rezultat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije