Proračun Općine za ovu godinu iznosi 15,042.600 KM

U rekonstrukciju i obnovu cesta u Vitezu uložit će se 1,400.000 maraka

Vitez
Općina Vitez
16.03.2024.
u 20:00

Proračun Općine Vitez za 2024. godinu iznosi 15,042.600 KM. Nakon provedene javne rasprave usvojena je konačna verzija u iznosu znatno većem od iznosa koji je bio u nacrtu, a za oko 785.000 KM veći je od prošlogodišnjeg i ujedno je to dosad najveći proračun viteške općine. Na prihodovnoj strani najveći rast planiran je od poreza na imovinu, a tijekom proračunske godine očekuje se primitak sredstava za tekuće i kapitalne transfere. Kad je riječ o rashodovnoj strani proračuna, zamjetno je da je planirano veće izdvajanje za subvencije poduzetništva dodjeljivanjem poticaja za razvitak gospodarstva i poljoprivrede. Predviđen je rast davanja za čišćenje i održavanje zelenih i javnih površina, planira se i dalje podržavati projekte energetske učinkovitosti, regulacije korita rijeka, sanacije klizišta te projekte svih mjesnih zajednica, stoji u kraćem osvrtu na proračun na službenoj mrežnoj stranici Općine Vitez.

Za što sve ide novac
Značajan iznos, ukupno 300.000 KM, namijenjen je za održavanje lokalnih cesta, a 110.000 KM predviđeno je za održavanje javne rasvjete. Za uređenje Gradskog parka predviđeno je 30.000 KM, za uređenje autobusnih stajališta 20.000 KM, za financiranje sportskih klubova u 2024. godini planiran je rast transfera za 20%, a sportske i kulturne organizacije i udruge moći će se prijavljivati i na javne pozive za projekte koje Općina Vitez provodi kroz LOD metodologiju. Da će Općina Vitez i ove godine prednjačiti kada je u pitanju stipendiranje studenata, govori stavka od 200.000 KM za stipendije te povećanje stavke za nagrađivanje učenika generacije i uspješnih sportaša na 10.000 KM. S 30.000 KM na 50.000 KM povećano je davanje socijalno ugroženim osobama, osobama s poteškoćama u razvoju i osobama u duševnoj nevolji. Od ove godine prvi put će se izravno financirati SOS Dječje selo Gračanica s 5000 KM, Centar "Duga" Novi Travnik s 5000 KM i dvije udruge građana - Betanija i Most, s po 4000 KM. Među socijalnim mjerama je i transfer za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba u iznosu od 30.000 KM, kao i novčane pomoći socijalno ugroženim kućanstvima i pojedincima za komunalne usluge u visini od 25.000 KM.

Rast će i tekući transferi neprofitnim organizacijama, među kojima se posebno ističu transferi za DVD Vitez i DVD Stari Vitez, za koje je planirano po 140.000 KM te povećanje izdvajanja za Dječji vrtić na 173.000 KM. Proračunom je predviđena i kupnja specijalnog vozila za JKP Vitkom, i to zajedničkim sredstvima Općine i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, u iznosu od 155.000 KM. Podržat će se i razvojni te drugi projekti ostalih javnih ustanova i poduzeća, kao što je adaptacija novih prostorija za smještaj JU Centar za socijalni rad. I na koncu, ono najvidljivije, kapitalni izdaci planirani su u iznosu od 4,085.000 KM, među kojima dominira nastavak rekonstrukcije kanalizacijske mreže, za što će se izdvojiti 800.000 KM, projekti iz domene vodoopskrbe u vrijednosti od 600.000 KM, a najveći iznos predviđen je za rekonstrukciju cesta u općini Vitez u visini od 1,400.000 KM. Kad je riječ o mjerama i težnji da se unaprijedi i poboljša prometna infrastruktura na području općine, u tijeku je realizacija nekoliko potpisanih ugovora, a u pripremi su i novi. Nakon provedene natječajne procedure općinski načelnik Boris Marjanović zaključio je ugovore za nove radove vezane uz asfaltiranje mjesnih prometnica u Vitezu. Ugovorima su definirani radovi na čak 18 lokacija, a ukupna vrijednost je 407.367,55 KM. Od tih dionica dvije se nalaze u poslovnoj zoni. Prva je izgradnja lokalne prometnice T-4 u PC 96-2 (kod tvrtke KimTec), za čiju je gradnju posao u iznosu od 94.003,65 dodijeljen poduzeću Adžić asfalt d. o. o. Žepče. Druga dionica odnosi se na sanaciju oštećenih dijelova prometnice u poslovnoj zoni Divjak.

Taj posao dobila je također tvrtka Adžić asfalt d. o. o. Žepče, a vrijedan je 10.146,46 KM. Dvije dionice nalaze se u Starom Vitezu, a radove će izvesti IGM IUT Haskić d. o. o. Vitez. To su projekti asfaltiranja ceste u MZ Stari Vitez, dionice u Novom Naselju od Doma zdravlja u vrijednosti od 37.435,31 KM i nastavak radova na izgradnji nogostupa u MZ Stari Vitez, Lašvanska ulica, u vrijednosti od 34.875,36 KM.

Radovi će ovisiti o vremenu
Ostale dionice vrijedne su 227.907,19 KM, a radovi će biti u naseljima: Bila (odvojak Matoševići), Veliki Mošunj (dionica Gudelj), Zabilje (Đotline kuće), Sivrino Selo (parkiralište uz groblje), Nadioci (Kratice - Čerimići i plato ispred zgrade KUD Topala), Žume, Bukve, Ahmići (u krugu sportskog objekta), Preočica, Kruščica - Bobaši, Rijeka (Bonića kuće), Podgradina (kod gradskog spremnika) i Gačice (Zlić). Radove će izvesti tri poduzeća, jednu dionicu Adžić asfalt, dvije Doboj putevi, a ostale IGM IUT Haskić. Uvođenje izvođača u posao očekuje se uskoro, a točan datum ovisit će, prije svega, o vremenskim prilikama. Uz navedene dionice za koje su zaključeni ugovori, trenutačno je u postupku ugovaranje radova za još devet dionica, čija će vrijednost biti poznata po potpisivanju ugovora. Riječ je o projektima asfaltiranja u Dubravici (raskrižje Tolovići - Križančevo Selo i uspon prema spomeniku), u Kruščici (prema izletištu Bistrovo), tu su i Gačice (dionica Galija - Stari Vitez), Jardol (Novo groblje - Staro selo), Šantići (odvojak Josipovića kuće), Ljubić (cesta Ljubić - Preočica), Lupac, Šantići (dionica Šantići - Radakov most).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?