Revizorska kuća Deloitte

U regiji vlada velika porezna nesigurnost

porezi
27.01.2016.
u 17:28

Porezni stručnjaci širom Europe smatraju kako bi veća sigurnost, predvidljivo i susretljivo postupanje poreznih uprava, kao i pojednostavljenje poreznih sustava poboljšali konkurentnost djelatnosti u kojim posluju

U našoj regiji vlada porezna nesigurnost. Da, to je konkretan stručni termin i evo što on konkretno i podrazumijeva. Svjetska revizorska kuća Deloitte provela je istraživanje o poreznoj disciplini i poslovanju prema poreznim zakonima u 28 zemalja Europe, prenosi N1. 

Bosna i Hercegovina
Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, porezna nesigurnost se posebno ističe. Neharmonizirani zakoni, različite razine djelovanja institucija, nejasnoće zakona i propisa, manjak javno dostupnih uputa, dugotrajnost poreznih sporova, te učestale promjene porezne prakse su utvrđene kao uzrok porezne nesigurnosti u ovoj zemlji.

Hrvatska
U odnosu na BiH, Hrvatska ima mnogo povoljniji porezni sustav koji olakšava poslovanje velikih tvrtki, primjerice stranih investitora, jer je u takvim uvjetima biznisima mnogo lakše da planiraju svoje kratkoročne i dugoročne rashode.

Srbija
Iako ove godine Srbija nije sudjelovala u istraživanju, podaci koje je 'Doing business' popis proveo govore da je Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, na gotovo samom začelju popisa. Na 'Doing Business' popousu od 189 ekonomija svijeta, Srbija je najsličnija Bosni i Hercegovini.

Emir Ibišević, menadžer u Deloitte-u ističe da se Srbija nalazi na 143. mjestu ovog popisa. Hrvatska je na 38., Slovenija na 35., Makedonija na 7. mjestu. 

Što to znači? Srbija, baš kao i Bosna i Hercegovina, bilježi nedostatak detaljnije regulative i pratećih zakona.

Europska Unija
Ako pogledamo dalje, porezna nesigurnost se bilježi i u europskim zemljama. U kontekstu porezne nesigurnosti, najsigurnije su Nizozemska, porezni rajevi Švicarska i Luksemburg, te Norveška. S druge strane, Francuska, Italija, Hrvatska, Portugal i Belgija su ocijenjene najnesigurnijima. U ovom kontekstu ubrajamo i BiH kao jednu od najnesigurnijih poreznih zemalja.

Zaključak
Porezni stručnjaci širom Europe smatraju kako bi veća sigurnost, predvidljivo i susretljivo postupanje poreznih uprava, kao i pojednostavljenje poreznih sustava poboljšali konkurentnost djelatnosti u kojim posluju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije