Vijeće ministara BiH

U prošloj godini 35 žrtava trgovine ljudima u BiH

vijece ministara
05.04.2016.
u 14:53

24 osobe bile su izložene prosjačenju, šest ih je seksualno iskorištavano, kod 4 žrtve radi se o prodaji radi prisilnog sklapanja braka, dok je jedna osoba navođena na prostituciju

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o pripremnim aktivnostima u vezi s dostavom odgovora na Upitnik Europske komisije, čime je BiH započela realizaciju aktivnosti u ovom procesu.

Usvojeno je više zaključaka koji se odnose na aktivnosti koje će Direkcija za europske integracije BiH provesti u suradnji sa svim nadležnim institucijama u BiH u procesu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije. 

Sastavni dio ove informacije su i smjernice za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koje predstavljaju tehničke upute kojih treba da se pridržavaju institucije prilikom pripreme odgovora, a u svrhu izrade kvalitetnih, jasnih, konkretnih i metodološki ujednačenih odgovora. 

Bosna i Hercegovina, na osnovu upitnika koje su dobile Srbija i Crna Gora, očekuje oko 2.500 potencijalnih pitanja za politički  i ekonomski kriterij te za 33 poglavlja aquisa. 

Podrška mikro, malim i srednjim poduzećima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je zaključak kojim se daje potvrda da je financijska investicija Fonda OPEC-a za međunarodni razvoj u vidu kreditne linije „Raiffeisen banci d.d. BiH“ u skladu sa Sporazumom o unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Fonda OPEC-a za međunarodni razvoj.

Na ovaj način omogućava se da Fond OPEC-a za međunarodni razvoj dodijeli kredit ,,Raiffeisen bank d.d. BiH" u iznosu od l5 miliona eura za podršku mikro, malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini radi povećanja zaposlenosti i njihove konkurentnosti na tržištu.

Verificirao oko 20.000 predmeta nestalih osoba

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o nestalim osobama u Bosni i Hercegovini i Mišljenje o inicijativi ICMP-a o preuzimanju nadležnosti od strane Vijeća ministara BiH.

Prema informaciji, Institut za nestale osobe je do sada verificirao oko 20.000 predmeta nestalih osoba, što je oko 75 posto od ukupnog broja nestalih u BiH, a proces verifikacije se nastavlja jer mora biti završen za sve osobe koje se još vode kao nestale, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, s ciljem izvršavanja Odluka Ustavnog suda BiH, pokrenuti inicijativu za harmoniziranje Zakona o nestalim osobama i entitetskih zakona koji reguliraju prava civilnih žrtava rata u BiH.

Institut za nestale osobe BiH ubrzat će proces verifikacije predmeta nestalih osoba u BiH te će u vezi s procesom verifikacije redovito, a najmanje jednom godišnje, putem Vijeća ministara BiH izvještavati Zajedničko povjerenstvo  za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da pokrene postupak pregovora za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale osobe BiH s Međunarodnim povjerenstvom za nestale osobe u skladu s mišljenjem Vijeća ministara BiH i inicijativom Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe.

Praktično će biti pokrenut postupak izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine s Međunarodnom komisijom za nestale osobe u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će ovu informaciju i mišljenje dostaviti Zajedničkom povjerenstvu za ljudska prava Parlamenta BiH u skladu s njenim zaključkom sa 4. sjednice, održane 19.5.2015. godine.

Uspješna realizacija "Perspektiva" 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva obrane o implementaciji „Perspektiva“ programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u 2015. godini.

Vijeće ministara BiH dalo je podršku naporima i aktivnostima Ministarstva obrane BiH na implementaciji vlastitog „Perspektiva“ programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog osoblja. 

BiH provodi vlastiti „Perspektiva“ program tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala, nakon što je 31.12.2013. godine završena implementacija međunarodnog NATO  „Perspektiva“ programa za BiH.

U 2014. i 2015. godini, u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama, otpušteno je ukupno 112 vojnika  i svi su obuhvaćeni programom „Perspektiva“.  

Trgovine ljudima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Izvješće o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu, koji je pripremio državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.

U Izvješću se navodi da je u prošloj godini identificirano ukupno 35 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 18 punoljetnih, a 17 maloljetnih osoba. U ovu grupu spadaju žrtve navođenja na prostituciju, seksualnog iskorištavanja, trgovine ljudima u svrhu prosjačenja, prodaje radi sklapanja braka, odnosno izvanbračna zajednica s maloljetnikom.

Od 35 žrtava trgovine ljudima 27 su ženskog, a osam muškog spola. Među žrtvama su 24 osobe bile izložene prosjačenju, šest ih je seksualno iskorištavano, kod četiri žrtve radi se o prodaji radi prisilnog sklapanja braka i vanbračne zajednice s maloljetnikom, dok je jedna osoba navođena na prostituciju. Među žrtvama trgovine nije bilo stranaca, a 14 potencijalnih žrtava trgovine ljudima spas je potražilo u sigurnim kućama/skloništima.

Prema podacima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, za krivična djela trgovine ljudima i krivična djela koja se vežu za trgovinu ljudima tužiteljstva su tijekom 2015. godine naredila 20 istraga protiv 30 osoba. Sudovi su u tijeku 2015. godine izrekli 10 osuđujućih presuda protiv 14 osoba, od čega je sedam zatvorskih kazni protiv devet osoba i tri uvjetne kazne protiv četiri osobe.

Prema Izvješću, nadležni organi u BiH su sami i u suradnji s organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima proveli brojne aktivnosti s ciljem prevencije i smanjivanja broja žrtava trgovine ljudima, a napredak je ostvaren i u provođenju Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini i pratećeg akcijskog plana, gdje je provedeno oko 80 mjera, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?