morski plodovi

U proizvodu iz Hrvatske otkriven zarazan virus, ovo su glavni simptomi zaraze

trgovina, kupovina
Goran Kovacic/PIXSELL
04.03.2024.
u 21:35

Glavni simptom je povraćanje, dok je proljev prisutan u manjoj mjeri, a mogu se pojaviti i bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.

Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na talijanskom tržištu. 

Riječ je o morskim proizvodima, konkretnije školjkama naziva brbavicama, a koje se još nazivaju i morskim tartufima.

U obavijesti RASFF-a navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbljan te su stoga u Italiji nakon provedene kontrole o svemu obavijestili nadležne.

Simptomi norovirusa obično traju od jednog do tri dana. Glavni simptom je povraćanje, dok je proljev prisutan u manjoj mjeri, a mogu se pojaviti i bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), jedan od čestih uzroka trovanja hranom su trovanja hranom kontaminiranom norovirusom.

Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus, objašnjavaju iz HZJZ-a.

U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije